Nieuws

Claudy Jongstra krijgt tijdelijk atelier in Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Kunstenaar Claudy Jongstra heeft tijdelijk een atelier gekregen in het Fries Museum. Daar werkt ze door aan de monumentale installatie NINE. Die opmerkelijk genoeg niet bedoeld is voor dat museum, maar voor Museum De Lakenhal in Leiden.

Komend najaar presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van kunstenaar Claudy Jongstra. De nieuwe expositievleugel van het pas gerestaureerde en uitgebreide museum staat dan helemaal in het teken van haar werk. Speciaal voor de expositie maakt Jongstra haar grootste installatie tot nu toe. De creatie beslaat niet minder dan 250 vierkante meter.

Voor de ontwikkeling van dit monumentale kunstwerk zocht Jongstra nog naar een geschikte werkruimte, wat niet eenvoudig bleek. Het Fries Museum schoot uiteindelijk te hulp. Omdat het museum tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus kan de in Friesland wonende Jongstra de komende weken werken in de grote ontvangsthal.

Claudy Jongstra aan het werk. Foto: David Vroom.

In 2001 vestigde Jongstra zich in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol en zijde bestaat. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid, met oog voor het behoud van biodiversiteit op basis van historische planten- en zadenkennis. Als kunstenaar blaast zij nieuw leven in oude ambachten, zoals het weven en vervilten van wol. Alle materialen worden lokaal en duurzaam geproduceerd, in nauwe verbinding met de omringende gemeenschappen.

“Bij het maken van kunst is voor mij een holistische benadering van fundamenteel belang”. aldus Jongstra. “In mijn werk staan de regeneratieve landbouw, lokale materialen en behoud van oude kennis centraal. In deze tijd van coronacrisis blijkt dit nog relevanter en belangrijker dan voorheen. Nu de wereldwijde toeleveringsketens onder de huidige beperkingen staan, merken we de voordelen van het beschermen van lokale hulpbronnen en het nieuw leven inblazen van regionale productiesystemen.”

Het Fries Museum en Museum De Lakenhal werken samen met Studio Claudy Jongstra aan de totstandkoming van het nieuwe kunstwerk. Via berichten op de verschillende social-mediakanalen kan iedereen het ontstaansproces volgen en ondertussen kennismaken met de levensfilosofie van Claudy Jongstra.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share