divers

Foto van de dag: gestolen Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni (of is het toch 6 april?) gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag een speciale aflevering met een gestolen Van Gogh.

Tekst: Evert-Jan Pol

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, Groninger Museum.

Singer Laren werd vandaag opgeschrikt door een inbraak en diefstal. In de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart namen onbekenden het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar mee. En dat deden ze ook nog eens op de geboortedag van Vincent van Gogh. Hij kwam ter wereld op 30 maart 1853.

Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan. Het stuk is het enige schilderij van Van Gogh in de collectie van het Groninger Museum.

Van Gogh schilderde de voorstelling in 1884 toen hij weer tijdelijk bij zijn ouders in het Brabantse Nuenen woonde. Zijn vader was daar pastor van de gereformeerde gemeente. In het voorjaar legde hij de tuin van de pastorie vast.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share