divers

Bezoek eens een museum, vooral nu

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

‘U bent welkom, maar reserveer wel eerst een kaartje.’ Dat is de strekking van de boodschap omtrent bezoek die inmiddels op bijna elke museumsite staat. Een spontaan museumuitje lijkt niet langer mogelijk. Maar is dat wel zo? De Digitale Kunstkrant nam de proef op de som.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Spiegelwand in de tentoonstelling Juwelen! in Hermitage Amsterdam.

Sinds de musea hun deuren weer mochten openen op 1 juno bezocht ik zeker één museum per week. En slechts eenmaal kon ik niet terecht op de gewenste datum. De nieuwe tentoonstelling Schilders van licht van Singer Laren lijkt behoorlijk populair. Fijn voor het museum, maar een beetje jammer voor mij. Een volgende keer dan maar.

Het moeten reserveren is een drempel voor de verwende museumbezoeker. De hoogte ervan valt echter alleszins mee. Open de reserveringspagina van het museum naar keuze, kies een datum en tijdstip, reken af en klaar is Kees. Wie een Museumkaart heeft, is nog sneller over de eindstreep. Die hoeft vaak niet langs de kassa.

Sommige kleinere musea moet je bellen voor een reservering. Museum Sjoel Elburg en het Noord-Veluws Museum hanteren deze methode bijvoorbeeld. En dat kan voor mensen met belvrees wel een hoge drempel opwerpen. Maar de medewerkers aan de andere kant van de lijn zijn heus heel vriendelijk.

Vitrine in Museum Sjoel Elburg.

De spontaniteit is er zo wel af, hoor ik u denken. Ook dat valt mee. De meeste museumbezoekjes plande ik op de dag zelf. Enkele keren zelfs toen ik al in de trein zat of me al in de ‘woonplaats’ van het museum bevond. Een half uurtje nadat ik in Amsterdam besloot dat ik trek had in het Joods Historisch Museum was ik daar al binnen. Ook mijn bezoek aan Hermitage Amsterdam verliep volgens dit scenario.

Bezoek dus gerust een museum; u bent sneller binnen dan u misschien denkt. Bovendien is het het daar nu vaak relatief rustig, zodat u alles op uw gemak kunt bekijken. En, niet onbelangrijk, de musea zijn in deze onzekere tijd extra blij met uw komst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Bezoek eens een museum, vooral nu

  1. Beste Evert-Jan,

    Wat jammer dat er op het moment van jouw bezoek geen plek was. We hopen natuurlijk dat je op een ander moment (met reservering;-)), nog eens terugkomt om de tentoonstelling ‘Schilders van licht. Monet tot Sluijters’ te bezoeken. Het is de moeite waard!

    Met vriendelijke groet,
    Singer Laren

Comments are closed.