divers

Het wachten waard: Maria Magdalena

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second
Francesco Bianchi Buonavita, Maria Magdalena met de zalfpot, ca. 1600-1650, Benjamin Proust Fine Art Limited Londen.

De musea blijven dicht tot en met zeker 15 maart. Ooit gaan ze weer open en dan is er veel moois te zien. De komende tijd lichten we geregeld een expositie uit die volgens ons het wachten waard is. Vandaag: Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent.

Al ruim 2000 jaar houdt Maria Magdalena de gemoederen bezig. Wie was deze mysterieuze vrouw? Was ze een prostituee, een heilige of toch de echtgenote van Jezus? De gelijknamige tentoonstelling in Museum Catharijneconvent probeert hier een antwoord op te geven.

De grote expositie zou op 19 februari van start gaan, maar vanwege de aanhoudende effecten van de coronapandemie is de opening verzet naar 25 juni. Maria Magdalena blijft vervolgens ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022. Dit om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven oog in oog te staan met deze mysterieuze vrouw die al eeuwenlang blijft inspireren.

Egbert Modderman, Miskend, 2020, Groningen.

Indringend, overpeinzend, uitdagend, schuldbewust, uitnodigend: de blik van Maria Magdalena kent vele verschijningsvormen waar vele verhalen achter schuilgaan. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. De bezoeker ontmoet Maria Magdalena op schilderijen, beelden en foto’s en wordt uitgedaagd om de beeldvorming die door de tijd heen rondom haar is ontstaan te ontrafelen.

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. De getoonde kunstwerken komen uit gerenommeerde binnen- en buitenland.

De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind vorig jaar geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek, met twaalf bijdragen van auteurs uit binnen- en buitenland. Zij belichten Maria Magdalena vanuit verschillende religieuze tradities, en besteden aandacht aan haar eigentijdse betekenissen als cultureel fenomeen.

Maria Magdalena, 25 juni 2021 t/m j januari 2022 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share