Nieuws

Anonieme veiling voor W139

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

 

A Heart for W139.

Werken van 170 kunstenaars gaan komend weekend onder de hamer tijdens een online veiling. Welke kunstenaar welke creatie maakt, wordt echter pas bekend na afloop. De opbrengst is bestemd voor de met sluiting bedreigde Amsterdamse tentoonstellingsruimte W139.

Een groep jonge kunstenaars richtte W139 op in 1979. Ze wilden daarmee een alternatief bieden voor het volgens hen eenvormige aanbod van de musea en commerciële galeries. Sindsdien is het kunstcentrum gevestigd aan Warmoesstraat 139 in het centrum van Amsterdam. Vandaar de naam W139.

In januari 2004 noemde de jury van de Amsterdamprijzen voor de kunsten “een niet te onderschatten broedplaats, laboratorium voor nieuwe kunst en als kweekvijver voor talent”, staat in een artikel van d’Oude Binnenstad. Maar inmiddels lijkt de gemeente Amsterdam het centrum minder te waarderen. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst wees de subsidieaanvraag voor dit jaar af. Dat besluit zou 75 procent minder financiering betekenen, wat een noodgedwongen sluiting als gevolg kan hebben.

W139 krijgt steun uit verschillende hoeken, onder meer van enkele museumdirecteuren. In een open brief in Het Parool noemen zij de expositieruimte een couveuse voor de kunst. “In tegenstelling tot wat we soms denken, komt kunst niet readymade en ‘helemaal áf’ van de band gerold uit het atelier van de kunstenaar. Het moet ergens – zonder al te gereguleerd en ‘gegroomd’ te worden – voor het eerst worden getoond aan een publiek. In een ongepolijste vorm. Nog niet rijp voor het museum en misschien nog niet verkoopbaar in de galerie. W139 zorgt daarvoor.”

Dit is mijn hart.

Ze vinden dat het centrum behouden moet blijven en Dead Darlings is het daarmee eens. Dit Amsterdamse collectief organiseert sinds 2005 anonieme veilingen, zoals de aankomende veiling voor W139. Bieders weten vooraf niet wie de maker van een aangeboden kunstwerk is. Die opzet democratiseert de werken, vindt Dead Darlings. “Dit benadrukt dat de waarde in deze context niet bepaald wordt door de kunstmarkt, maar door de bijdrage van de gemeenschap en door de liefde van de makers, die de werken zullen reflecteren in hun toekomstige onderkomens.”

Na een oproep van de organisatoren doneerden niet minder dan 170 kunstenaars een werk. De online veiling van alle stukken begint vrijdag 12 februari om klokslag 12 uur en eindigt zondag 14 februari om 18 uur. Dan is het Valentijnsdag en de veiling heet dan ook niet voor niets Love for sale / Alles Moet Weg?. De startprijs van elk werk is 50 euro.

Wie wil bieden, moet zich eerst wel registreren op de veilingsite.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share