divers

Foto van de dag: de witte pauw

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: een witte pauw in het Noordbrabants Museum.

Tekst: Evert-Jan Pol

Tot de sluiting van de musea was in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Meesterwerken uit Wenen te zien. Deze bestaat uit zo’n vijftig zeventiende-eeuwse topstukken van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars uit de collectie van de Weense kunstacademie.

De kunstwerken van de in 1692 opgerichte academie waren bedoeld als studiemateriaal. Studenten konden ze nauwgezet natekenen. Tot op de dag van vandaag heeft de collectie behalve een museale ook een educatieve functie.

Jan Weenix, De witte pauw, 1693, Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien.

Een van de schilderijen die ze konden bestuderen was De witte pauw van Jan Weenix (1640 of 1641-1719). Deze Nederlandse schilder was bekend om zijn schilderijen van dood wild en jachtscènes. Voor de studenten waren zijn werken dus bij uitstek geschikt om dode dieren te bestuderen. Weenix was namelijk een meester in het afbeelden van wild.

De witte pauw en de andere dieren tonen dat goed aan. De veren en haren zijn levensecht in beeld gebracht. Het is goed voor te stellen dat de kunstenaars in spe hier met bewondering naar keken en hun best deden Weenix’ kunde ook zo goed onder de knie te krijgen.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share