divers

Foto van de dag: Vivian Maier

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: Vivian Maier in Foam.

Hoewel Vivian Maier (1926-2009) een zeer getalenteerde amateurfotograaf was, heeft tijdens haar leven niemand haar werk gezien. Pas na haar dood werd ze ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling terechtkwam en daarna al snel een wereldwijde sensatie veroorzaakte.

Maier werd geboren in de Verenigde Staten als dochter van een Franse moeder en Oostenrijkse vader. Vanaf 1951 begon ze te werken als kinderoppas bij een welgestelde familie. Later deed ze datzelfde werk bij andere families. In haar vrije tijd fotografeerde ze voortdurend. Ze had voornamelijk interesse in sociale onderwerpen, zoals het straatleven, armen mensen en immigranten.

Location unknown, 1956 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, New York.

Fotografiemuseum Foam besteedde in 2014 al eens uitgebreid aandacht aan de fotograaf, met de succesvolle tentoonstelling Vivian Maier – Street Photographer. Daarin stonden haar zwart-witfoto’s centraal. In de expositie Vivian Maier – Works in Color draait het, zoals de titel al doet vermoeden, om haar kleurenbeelden. De presentatie bestaat uit ruim zestig kleurenfoto’s uit de periode 1956 tot 1986.

Maier maakte veelal momentopnamen van het dagelijks leven. De foto’s in de tentoonstelling tonen het straatbeeld van Chicago, waar Maier een groot deel van haar leven woonde. Ze fotografeerde mensen, objecten, billboards en winkeletalages.

Haar werk in kleur lijkt wat speelser dan haar zwart-witfoto’s. Dat komt ook omdat ze een andere camera voor haar kleurenfoto’s gebruikte: een Leica in plaats van een Rolleiflex.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share