divers

Van mensenhuid naar vrolijke dierenportretten

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Normaal maakt Wietske de Blauw kunst op mensenhuid, maar vanwege de coronacrisis is dat tijdelijk uit den boze. Daarom ruilde de tattookunstenares haar vertrouwde canvas heel even in voor papier. In opdracht tekent ze nu vrolijke portretten van huisdieren.

Tekst: Evert-Jan Pol

© Wietske de Blauw.

Enkele weken geleden bood ze op haar Instagramaccount aan geliefde huisdieren van haar volgers te tekenen. Uit de post bleek al direct dat belangstellenden geen realistische portretten hoeven te verwachten, maar meer cartooneske versies. De oproep illustreerde ze namelijk met een lichtelijk onnozel uit haar ogen kijkende lapjeskat met uitstekende tanden en een net iets te dikke zwarte poes.

Menig volger bleek daar wel oren naar te hebben. “Het loopt als een tierelier!”, vertelt ze in een telefonisch interview. Inmiddels heeft ze al zestien portretten af, waarvan ze er enkele deelde op Instagram, zoals een uitgezakte kat en een ietwat dommige, maar wel extreem blije hond.

(Tekst gaat verder onder de Instagrampost)

De inspiratie voor de grappige dierenportretten vond de kunstenares in haar eigen huis. “Mijn man heeft gewerkt in een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking en een van zijn cliënten maakte in die tijd een tekening van onze katten. Die katten zijn inmiddels overleden, maar de tekening hebben we nog steeds en daar word ik heel vrolijk van.”

Dat gevoel wil ze nu met haar portretten overbrengen op anderen. “Ik heb dit onderwerp ook gekozen zodat ik hopelijk voor een beetje vrolijkheid kan zorgen met deze designs!”, schreef ze eerder op Instagram. Dierenplaatjes zorgen al snel voor een vrolijke noot, blijkt ook uit de talloze voorbeelden op internet. En dan zeker als de viervoeters of gevederde vrienden grappig gedrag vertonen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

© Wietske de Blauw.
© Wietske de Blauw.

De dierenportretten die De Blauw nu maakt, zijn daarom ook bewust niet heel serieus. “Ik houd er sowieso van om werk te maken waar ik zelf vrolijk van word”, vertelt ze. “In mijn tatoeages verwerk ik ook vaak bevreemdende elementen en absurdistische details. Ik werk liever niet heel realistisch. Als ik nu een opdracht krijg, vraag ik om een beschrijving van het karakter van het dier, en dat vergroot ik dan uit.”

© Wietske de Blauw.

De tekeningen zouden daardoor niet misstaan als illustraties in een kinderboek. En niet zo vreemd, want De Blauw, medeoprichter van de Utrechtse tatoeagesalon The Ink Society, begon haar loopbaan als illustrator. “Met een aantal lijnen en minimaal kleurgebruik probeer ik het dier te vangen.”

Ze werkt doelbewust niet altijd even nauwkeurig. “Omdat ik een pen gebruik, ontstaan er soms ‘perongelukheden’, die ik dan laat staan. En soms teken ik expres met links, terwijl ik rechtshandig ben.” De uiteindelijke portretten hebben dankzij die werkwijze een vluchtig en spontaan karakter.

Opdrachtgevers krijgen een origineel kunstwerk voor relatief weinig geld (25 tot 100 euro) en steunen daarmee een kunstenaar. Hoewel De Blauw uiteraard hoopt snel weer tatoeages te kunnen zetten (“we hopen op juli”), is ze blij dat ze toch met een creatieve activiteit geld kan verdienen. “En het is fijn om met iets positiefs bezig te zijn.”

Wil je ook een portret van je geliefde huisdier? Neem dan contact op met Wietske de Blauw via haar Instagramaccount.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share