divers

Foto van de dag: Mancini

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: Antonio Mancini in De Mesdag Collectie.

Tekst: Evert-Jan Pol

Antonio Mancini (1852-1930) bezocht Nederland voor zover bekend nooit, maar hij maakte wel veel werk speciaal voor de Nederlandse kunstenaar en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag. In ruil voor een bedrag van 2500 Franse francs schilderde hij voor hem minimaal 32 werken. In totaal kocht Mesdag in de loop der tijd ruim honderdvijftig schilderijen van de Italiaanse kunstenaar.

Antonio Mancini, Zelfportret met strootje, ca. 1880, privécollectie (met dank aan kunsthandel Bottegantica), Milaan.

Negen daarvan zijn onderdeel van de tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant in De Mesdag Collectie, ooit door Mesdag zelf opgericht. De schilderijen uit eigen huis hebben gezelschap van zo’n 32 werken uit andere verzamelingen. Samen schetsen ze een beeld van Mancini die naam maakte als portrettist.

Volgens tijdgenoten was het een spektakel om de kunstenaar aan het werk te zien. Ooggetuigen beschreven hoe hij, wanneer hij iemand portretteerde een punt op zo’n vier of vijf meter van zijn ezel nauwkeurig aftekende met een kruisje. Vanaf dat punt rende hij met zijn palet heen en weer naar het doek, om vloekend, lachend of mompelend een paar verfstreken aan te brengen.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share