divers

Foto van de dag: Johan Dijkstra

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: een schilderij van Johan Dijkstra in Museum Flehite.

Tekst: Evert-Jan Pol

Johan Dijkstra, Blauwborgje (1925), privécollectie.

Museum Flehite maakte vandaag bekend dat het de expositie Kunstenaars uit Noord-Nederland, Hendrik Werkman e.v.a. heeft verlengd tot en met 2 augustus. Deze bestaat uit kunstwerken uit de collectie van Piet en Janny Niemeijer-Hidding. Het echtpaar verzamelde in de afgelopen decennia veel werk van Noord-Nederlandse kunstenaars. Velen van hen waren aangesloten bij het bekende Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg.

Medeoprichter van die groep, die de kunstwereld wilde ‘omploegen’, was Johan Dijkstra (1896-1978). Hij geldt als een van de belangrijkste Groninger kunstenaars van de twintigste eeuw.

Aan het begin van zijn loopbaan schilderde hij in een impressionistische stijl, beïnvloed door onder anderen Vincent van Gogh. In 1924 ruilde hij die stijl echter in voor het expressionisme. Blauwborgje uit 1925 (zie foto) is daar een goed voorbeeld van. Expressief kleurgebruik voert in dit landschap duidelijk de boventoon.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share