Nieuws

LAM koopt zelfportret gemaakt van suikerklontjes

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Het Lisser Art Museum (LAM) heeft een zelfportret van de Amerikaanse kunstenaar Tom Friedman (1965) gekocht. Het werk bestaat uit duizenden suikerklontjes.

“Al jaren lekkerbekken we naar dit sculptuur”, vertelt museumdirecteur Sietske van Zanten. “Het is een kenmerkend werk van een van de meest gewaardeerde Amerikaanse kunstenaars van nu en past perfect in de collectie van het LAM.”

‘Je bent toch niet van suiker?’, luidt een bekende uitdrukking. Friedman is dat in dit werk wel degelijk. Daar staat de kunstenaar, zijn handen nonchalant in zijn zakken. Hij kijkt ontspannen opzij. Suikerwit en hoekig van vorm door de klontjes. Alsof hij geblurd is op televisie. Op de sokkel liggen kleine hoopjes suikerkorrels.

Tom Friedman, Untitled (Self-Portrait), LAM, Lisse. Foto: Mark Blower.

De Amerikaanse kunstenaar gebruikt vaker alledaagse materialen. Piepschuim, karton, zijn eigen haar, zeep of kauwgom; niets is te min. Eerder kraste hij zijn beeltenis af in een aspirientje. Regelmatig wordt hij vergeleken met Piero Manzoni, die in de jaren 50 en 60 blikjes met daarin zijn eigen poep verkocht.

Friedman laat de toeschouwer anders naar de producten thuis kijken, aldus Van Zanten. “Na het zien van zijn suikerportret kijk je anders naar de suiker in je thee. En dat is precies wat het LAM voor ogen heeft. We prikkelen je steeds met nieuwe ogen naar het alledaagse te kijken. Als je anders kijkt en je verbeelding gebruikt, heb je altijd iets om je over te verwonderen. Juist nu onze bewegingswereld beperkt is, hebben we kunst en verbeeldingskracht nodig.”

Het LAM opende in februari 2019 op landgoed Keukenhof in Lisse. Het is een initiatief van Jan van den Broek, voormalig directeur van supermarktketen Dirk. Niet verwonderlijk daarom dat de getoonde kunstwerken in het teken staan van eten, drinken en winkelen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share