divers

Het wachten waard: Frida Kahlo

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

De musea blijven dicht tot zeker 9 februari. Ooit gaan ze weer open en dan is er veel moois te zien. De komende tijd lichten we geregeld een expositie uit die volgens ons het wachten waard is. Vandaag: Frida Kahlo in het Drents Museum en het Cobra Museum.

Frida Kahlo, Zelfportret met kleine aap, 1945, Museo Dolores Olmedo, Mexico-Stad.

Als er geen nieuwe beren op de weg verschijnen, gaat op 10 oktober in het Drents Museum de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art van Frida Kahlo van start. Eigenlijk zou afgelopen najaar al openen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

“Om recht te doen aan het fantastische werk van Frida Kahlo én om toch zoveel mogelijk bezoekers op een veilige en gastvrije wijze te kunnen laten genieten, is het volgens ons niet verantwoord de tentoonstelling dit jaar te openen”, zei directeur Harry Tupan destijds. “Ook vanuit Mexico kwam nadrukkelijk het verzoek tot verplaatsing gezien de onzekere situatie rond corona daar.”

In overleg met de bruikleengevers Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo in Mexico besloot het museum daarom de tentoonstelling een jaar door te schuiven. “Zo blijft gewaarborgd dat we straks het verhaal van een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld kunnen presenteren zoals we voor ogen hebben.”

De grote tentoonstelling bestaat uit topstukken uit Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo, beide gevestigd in Mexico-Stad. Eerstgenoemde bezit de grootste verzameling Kahlo-werken ter wereld en het andere museum heeft een belangrijke collectie biografische objecten van de kunstenares in huis. Voor het eerst komen deze twee grote Frida Kahlo-collecties bij elkaar in één tentoonstelling. Daardoor kan het museum behalve sleutelwerken als Zelfportret met aapje en De gebroken zuil ook persoonlijke bezittingen van Kahlo tonen, zoals kleding, beschilderde korsetten en sieraden.

Frida Kahlo, Beenprothese met leren schoen, geappliceerde zijde met geborduurde Chinese motieven, Museo Frida Kahlo, Mexico City.

Door het uitstel zijn er dit jaar in Nederland twee tentoonstelling te zien waarin Frida Kahlo een grote rol speelt. In het Cobra Museum in Amstelveen opent Frida Kahlo & Diego Rivera, A Love Revolution. Het museum toont daarin werk van Kahlo en haar echtgenoot Diego Rivera. Van Kahlo passeren achttien creaties de revue, waaronder enkele van haar beroemdste zelfportretten.

Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar privéleven zat echter vol tegenslagen. Op zesjarige leeftijd kreeg ze kinderverlamming, ofwel polio, waardoor haar rechterbeen en -voet blijvend werden misvormd. Twaalf jaar later raakte ze zwaargewond tijdens een busongeluk. Als gevolg daarvan leed ze veel pijn en moest ze door de jaren heen een groot aantal operaties ondergaan.

Viva la Frida! – Life and art van Frida Kahlo, 10 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 in het Drents Museum, Assen

Frida Kahlo & Diego Rivera, A Love Revolution, 28 mei t/m 26 september in het Cobra Museum, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share