divers

Foto van de dag: de gezusters Arntzenius

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: de gezusters Arntzenius in het Dordrechts Museum.

Tekst: Evert-Jan Pol

Voor Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) vormde de natuur de grootste inspiratiebron. In de zomer was hij veel buiten te vinden met zijn schildersspullen. Hij schilderde veel water- en havengezichten en landschappen.

Met de tentoonstelling Willem Bastiaan Tholen – Een gelukkige natuur wil het Dordrechts Museum laten zien dat de kunstenaar veel meer in zijn mars had. Hij draaide zijn hand ook niet om voor  stadsgezichten, interieurs en (zelf)portretten. In 1928 mocht hij bijvoorbeeld prinses Juliana portretteren en in 1930 haar moeder, koningin Wilhelmina.

Willem Bastiaan Tholen, De gezusters Arntzenius, 1895, Museum Gouda.

Ruim dertig jaar eerder portretteerde hij de gezusters Arntzenius, de dochters van zijn benedenbuurman. Dora en Liesbeth Arntzenius waren op dit schilderij respectievelijk dertien en veertien jaar. De voorstelling oogt als een snapshot. De meisjes lijken niet de gaten te hebben dat hun buurman hen gadeslaat. Dora leest aandachtig en Liesbeth bladert enigszins verveeld door een boek.

Het schilderij bleef vele decennia in het bezit van de familie Arntzenius gebleven. De broer van Dora en Liesbeth, kunstschilder en verzamelaar Paul Arntzenius, schonk het, samen met veel andere negentiende-eeuwse schilderijen, aan Museum Gouda.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share