divers

Foto van de dag: meneer en mevrouw Duchamp

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

De meeste Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: meneer en mevrouw Duchamp in het Centraal Museum.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Gillian Wearing, Me as Madame and Monsieur Duchamp, 2018, collectie Maureen Paley.

De grote tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen in het Centraal Museum gaat over surrealisme. Deze kunststroming waarin bevreemdende beelden een grote rol spelen werd in de beginjaren gedomineerd door mannen. In de loop der jaren gingen ook vrouwelijke kunstenaars zich toeleggen op het maken van surrealistische kunst.

Een van hen is de Britse kunstenaar Gillian Wearing (1963). Zij maakte onder meer een serie fotografische zelfportretten met maskers. In de tentoonstelling hangt het tweeluik Me as Madame and Monsieur Duchamp. In deze portretten speelt ze de Franse kunstenaar Marcel Duchamp niet één, maar twee keer. Madame Duchamp was namelijk zijn vrouwelijke alter ego Rrose Sélavy. Ze doet zich dus voor als iemand die zich voordoet als iemand anders. Hoe surrealistisch wil je het hebben?

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share