divers

Op bezoek in atelier van kunstenares Degann

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Ooit was dit een klaslokaal in de tv-serie Spangas, nu is het vertrek het atelier van de Nederlandse kunstenares Degann, pseudoniem van Anne de Groot (1989). De ruimte in Amsterdam-Oost is een stuk groter dan het schuurtje van haar ouders waarin ze aan het begin van haar carrière nog werkte.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Degann met enkele van haar werken.

Aan de kapstok hangt een inmiddels kleurrijke schildersjas. Die Degann vandaag overigens nog niet heeft gebruikt. In de ochtend pleegde ze vooral zakelijk telefoontjes en in de middag kwam er een journalist langs.

Aan de muur hangen verschillende schilderijen, waaronder een flink aantal vervaarlijk ogende doodshoofden. Ze doen direct denken aan Zeventiende-eeuwse vanitas-schilderijen. Deze komen echter uit Deganns serie Lic-Hamo. Wel hebben ze net als vanitas de dood als onderwerp. En dan in het bijzonder die van Fabio Casartelli. Die Italiaanse wielrenner verongelukte tijdens de Tour de France van 1995.

Kijkend naar de televisie, samen met haar vader, zag de toen zesjarige Anne de Groot het gebeuren. En dat maakte diepe indruk op haar. Jaren later verwerkte ze het ongeluk in een serie aquarellen, tekeningen in Oost-Indische inkt en een korte video. In die documentaire fietste ze samen met haar vader naar de plek waar Casartelli dodelijk ten val kwam.

(Tekst gaat verder onder de video)

Hoewel het een zeer serieus onderwerp betreft, zijn lang niet alle werken in de serie droevig stemmend. Op de vloer van haar atelier stalt Degann enkele werken uit, die niet direct aan de dood doen denken. Zoals de grote waterverfschilderijen van blauwe gordijnen, dezelfde gordijnen die in het ouderlijk huis tijdens de uitzending van de Tour de France de op de televisie reflecterende zon moesten temperen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Werken uit de serie Lic-Hamo van Degann.

Inmiddels werkt de kunstenares aan andere projecten. Zo bereidt ze een solotentoonstelling voor in het nog te openen Design Museum Huis Dedel in Den Haag. De expositie wordt haar eerste solo in een Nederlands museum. De coronacrisis drukte eerder dit jaar tijdelijk de pauzeknop in, maar inmiddels kan Degann weer vooruit kijken. Speciaal voor de presentatie maakt ze nieuw werk, maar dat wil ze nog een beetje geheim houden.

Wanneer de tentoonstelling plaatsvindt, is nog onduidelijk. “Hij stond gepland voor later dit jaar, maar het wordt nu waarschijnlijk 2021 of 2022.” Een expositie die vermoedelijk al eerder op de kalender staat, is er één in een Parijse galerie. De ochtend voor mijn bezoek had ze nog een telefonisch gesprek met de galeriehouder, die graag werk van haar wil tonen in de Franse hoofdstad.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eind deze maand reist ze af naar Parijs om samen met de galeriehouder werken te selecteren. Waarvan ze sommige nog moet maken. “Ik ga bijvoorbeeld nog enkele klaprozen schilderen”, vertelt ze, wijzend op drie voorstellingen van die bloemen op de ateliervloer. De schildersjas kan dus weer aan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Op bezoek in atelier van kunstenares Degann

Comments are closed.