divers

Foto van de dag: Lucas Gassel

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni (of is het toch 6 april?) gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: Lucas Gassel in Museum Helmond.

Tekst: Evert-Jan Pol

Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel. Bonnefantenmuseum Maastricht. Foto: Peter Cox.

Slechts drie dagen was de tentoonstelling over Lucas Gassel te zien in Museum Helmond toen ze alweer moest sluiten vanwege de coronacrisis. Ze zou duren tot en met 7 juni. Als de musea inderdaad tot en met 1 juni dicht blijven, zou de expositie dus maar tien dagen open zijn geweest, tenzij een verlenging mogelijk is.

En dan te bedenken dat dit de eerste grote overzichtstentoonstelling was over Lucas Gassel (ca. 1488-1568/69). De in Helmond geboren kunstenaar was in de zestiende eeuw een bekend en succesvol schilder en tekenaar. In zijn beroemde Schilderboeck uit 1604 noemde Karel van Mander hem een specialist in het schilderen van landschappen. Hij was zelfs een van de eerste kunstenaars die zich voornamelijk landschappen schilderde.

Gassels oeuvre bestaat voornamelijk uit paneelschilderijen. Daarop zijn in de verte landschappen te zien met vaak op de voorgrond verhalen uit de Bijbel. Slechts een kleine groep gesigneerde werken bleef bewaard. Deze zijn nu verspreid over musea en privécollecties over de hele wereld.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share