divers

Foto van de dag: Medusa

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: Medusa in het Rijksmuseum.

Tekst: Evert-Jan Pol

De mythische Medusa was een opvallende verschijning. Ze was niet alleen heel mooi, maar had ook nog eens een heel bijzonder kapsel, bestaand uit kronkelende slangen. Ondanks haar schoonheid keken mensen haar echter liever niet aan. Een ieder die dat deed versteende namelijk direct.

Gian Lorenzo Bernini, Medusa, Rome, 1638–1640, Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Rome.

Bezoekers aan de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome in het Rijksmuseum namen, toen het nog kon, graag de gok en en sloegen haar bewonderend gade. De beeltenis die beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) van haar maakte, is dan ook een echte blikvanger, met al die weelderige slangen.

Waarschijnlijk liet hij zich inspireren door het portret van Medusa dat Michelangelo Merisi da Caravaggio omstreeks 1596 schilderde. Vorig jaar was dat schilderij kortstondig te zien in het Centraal Museum. De versie van Caravaggio is vermoedelijk bekender. In verhalen op internet over Medusa staat niet zelden een afbeelding van dat portret. Maar Bernini’s sculptuur is niet minder indrukwekkend.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share