divers

Foto van de dag: de paarden van George Stubbs

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

De meeste Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: George Stubbs en zijn paarden in het Mauritshuis.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

De Engelse kunstenaar George Stubbs (1724-1806) hield van paarden en portretteerde ze volop. In Nederland is hij nog nagenoeg onbekend en daarom zette het Mauritshuis hem in de schijnwerpers in de intieme tentoonstelling George Stubbs – De man, het paard, de obsessie. Die zou duren tot en met 1 juni, dus het is afwachten of ze nog te zien zal zijn.

George Stubbs, Merries en veulens in een rivierlandschap, ca. 1763-1768, Tate, Londen.

Hoewel Stubbs ook andere dieren en mensen vereeuwigde, waren het de levensechte paardenportretten waarmee hij zich onderscheidde. Behalve het uiterlijk wist hij ook het karakter van het paard vast te leggen.

Vanaf de jaren 1760 maakte Stubbs enkele schilderijen van merries en veulens in een geïdealiseerd landschap. Daarin liet hij de interactie tussen de dieren zien, zonder inmenging van de mens. Het werk op de foto toont merries die hun veulens laten drinken aan de oever van een rivier. De schilder maakte het in opdracht van George Brodrick, maar het waren niet diens paarden. die kwamen uit de stal van Lord Rockingham, een andere opdrachtgever.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share