Nieuws

RMO koopt 1000 jaar oude Vikingring

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft de collectie uitgebreid met een zilveren Vikingring uit de tiende eeuw. Het Leidse museum kocht het sieraad van iemand die het op Eerste Kerstdag met een metaaldetector had gevonden in een maisveld bij Hoogwoud.

De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is. Met een doorsnede van 25 millimeter is de ring erg groot om aan een vinger te dragen. Vermoedelijk is het daarom geen vingerring, maar een miniatuurversie van de dikke gedraaide halsringen die uit Scandinavië bekend zijn.

Vikingring uit Hoogwoud, Rijksmuseum van Oudheden. Foto: Julius van Roemburg.

Waarschijnlijk is deze ring als hanger gedragen, bijvoorbeeld aan een leren koordje om de hals. Daarop wijzen ook de slijtsporen aan één deel van de ring. Van Vikingen zijn ook miniatuurversies bekend van andere belangrijke bezittingen, zoals zwaarden en bijlen, die als sieraad werden gedragen.

Soortgelijke zilveren ringen zijn gevonden in Engeland. De ring lijkt op een gouden Vikingring uit Friesland, die zich in het Fries Museum bevindt.

De ring uit Hoogwoud is een losse vondst. Waarschijnlijk heeft een Viking de ring verloren tijdens zijn verblijf in Noord-Holland. De kop van Noord-Holland, waar Hoogwoud ligt, was vanaf de negende eeuw een uitvalsbasis voor Vikingen voor plundertochten naar verder landinwaarts gelegen steden.

De aanwezigheid van Vikingen in Noord-Holland blijkt onder meer uit de bekende Vikingschat van Westerklief op Wieringen, bestaande uit munten, zilverbaren en sieraden, waaronder een dikke gevlochten halsring. Deze zilverschat bevindt zich eveneens in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Vondsten uit de tiende en elfde eeuw zijn in Nederland vrij zeldzaam. Het RMO bereidt een tentoonstelling voor over deze onbekende periode (rond het jaar 1000). De ring zal daarin een plek krijgen. Voorlopig is de nieuwe aanwinst alleen online te bewonderen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share