divers

Het wachten waard: Bob Ross

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

De musea blijven dicht tot en met zeker 9 februari. Ooit gaan ze weer open en dan is er veel moois te zien. De komende tijd lichten we geregeld een expositie uit die volgens ons het wachten waard is. Vandaag: Bob Ross in Museum MORE.

Bob Ross. © Bob Ross Inc.

Bob Ross (1942-1995) was zonder twijfel een van de bekendste kunstschilders van de vorige eeuw, maar hij had nooit een solotentoonstelling in een museum. Museum MORE in Gorssel is het eerste museum ter wereld dat een expositie wijdt aan de nog steeds immens populaire schilderdocent en culticoon.

Tussen 1983 en 1994 maakte Bob Ross 403 aflevering van de serie The Joy of Painting. In elke episode maakte hij (of een gastdocent) een schilderij, waarbij hij stap voor stap uitlegde hoe hij het opbouwde. Hij schilderde uitsluitend landschappen, met besneeuwde bergen, watervallen, bospaadjes, meertjes en natuurlijk bomen, die altijd een vriendje kregen.

Hoewel de serie liep tot 1994 komt ze nog steeds vaak voorbij op de televisieschermen. Alle afleveringen staan bovendien op YouTube. Daardoor is Ross 26 jaar na zijn overlijden nog steeds een bekende verschijning. Vele miljoenen mensen zag zijn schilderscursussen al.

Bob Ross, Reflections (S2E8), 1983, Collectie Bob Ross Inc., © Bob Ross Inc.

”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur”, vindt Ype Koopmans, artistiek directeur van Museum MORE. “Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt.”

Ross’ doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen. Hij vond dat iedereen kon schilderen en dat het niet nodig was om bang te zijn. Fouten kan je namelijk niet maken, was zijn mening, want die noemde hij “happy accidents” (gelukkige ongelukjes). “Je kunt alles doen wat je wil. Dit is jouw wereld”.

De expositie in Museum MORE is samengesteld in samenwerking met Bob Ross Inc. en toont 40 schilderijen uit Bobs tv-oeuvre.

Bob Ross: Happy Painting, t/m 11 april in Museum MORE, Gorssel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share