divers

Anderhalve meter? Geen probleem

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Het is rustig in het museum. Op zaal zijn op deze gemiddelde doordeweekse dag slechts enkele mensen aanwezig. Anderhalve meter afstand van elkaar houden, is geen enkel probleem. Let wel: dit is een beschrijving van een museumbezoek dat ruim vóór de corona-uitbraak plaatsvond.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

De musea zijn gesloten, maar is dat in alle gevallen wel nodig? Nederland kent vele honderden musea: afhankelijk van de definitie zijn het er tussen de 600 en 1100. Vele daarvan zijn relatief klein en knijpen hun handen dicht als ze honderd bezoekers per dag krijgen. Als professioneel kunstkijker bezoek ik er jaarlijks vrij veel en het komt slechts heel zelden voor dat ik andere bezoekers van me af moet slaan. Anderhalve meter afstand? Geen probleem.

Zelfs in een populaire trekpleister als het Rijksmuseum kan de anderhalvemeter-regel worden gehandhaafd. Er is daar welgeteld één plek waar hele volksstammen samendrommen en dat is pal voor De Nachtwacht. In de meeste andere zalen is het niet zelden verbazingwekkend rustig. Anderhalve meter afstand? Geen probleem.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zaal in Museum De Buitenplaats in Eelde (foto uit juli 2017, tijdens expositie van Michael Reynolds).

Musea verkeren in zwaar weer. Het is de verwachting dat een vijfde in ernstige financiële problemen komt en daardoor wellicht omvalt. En vele waren net weer een beetje opgeklommen uit het dal waarin ze door de bezuinigingen van 2012 en later waren gevallen. Deze nieuwe crisis kan de genadeklap zijn.

De grote jongens zullen vermoedelijk wel overleven, maar voor veel van de kleintjes ziet de toekomst er somber uit als de sluiting nog veel langer duurt. Het zou daarom fijn zijn als met name de kleine musea heel binnenkort weer bezoekers kunnen ontvangen. En het kan ook! Musea zijn immers geen theaters of bioscopen waar het publiek verplicht naast elkaar moet zitten. De geadviseerde afstand is vrij eenvoudig te bewaren. Misschien moet een enkeling het aantal bezoekers beperken, maar als ze open mogen, krijgen ze tenminste weer inkomsten.

Tijdens populaire tentoonstellingen werkt menig museum met zogeheten tijdssloten, die ervoor zorgen dat er slechts een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnenkomt. Misschien is het een idee dat musea, indien nodig, hier een gewoonte van maken. Ook als er geen grote expositie is. Anderhalve meter afstand houden, is dan geen enkel probleem.

En weet je niet hoe lang anderhalve meter precies is? Geen nood! Al die drukbezochte bouwmarkten die gek genoeg wél open mogen, hebben vast een meetlint op voorraad.

Dit is een column. Klik hier voor meer columns.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share