divers

Foto van de dag: Karen

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni (of is het toch 6 april?) gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: Karen in een expositie in Singer Laren.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Jan Veth (1864-1925) schilderde het portret Karen in 1892. De naam van het meisje verwijst naar het hoofdpersonage van Hans Christian Andersens sprookje De rode schoentjes. Het moraal van dat verhaal is dat mooie kleren niet belangrijk zijn. Toch is Veths Karen wel heel fraai gekleed. Vooral de rode blouse springt al van ver in het oog.

Jan Veth, Karen, 1892, Kröller-Müller Museum.

Het model dat voor Karen poseerde heette eigenlijk Heintje en kwam uit Huizen. Dichteres Henriëtte Roland Holst (1862-1952) beschreef haar als een van die meisjes waarin het Spaanse bloed nog herkenbaar was. “Een brunette, met donkere, als gepenseelde wenkbrauwen en bloedrood zwellende lippen”.

Een jaar eerder had Veth hetzelfde meisje ook al geportretteerd. Dat portret, wel Heintje getiteld, is eveneens onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share