Nieuws

Museum zoekt schilderijen Otto Eerelman

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Wie heeft een dierenportret van Otto Eerelman in huis en wil dat uitlenen voor een tentoonstelling? Dat wil Stedelijk Museum Vianen graag weten. Komend najaar zet het deze negentiende-eeuwse dierenschilder in de schijnwerpers.

Otto Eerelman, Mevrouw Carré te paard, ca. 1865, collectie gemeente Vijfheerenlanden.

Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. De Groningse schilder Otto Eerelman (1839-1926) sprong in die markt en vereeuwigde de viervoeters voor hun baasjes. Hij schilderde voornamelijk honden en paarden. Tot op de dag van vandaag zijn Eerelmans portretten van sint-bernards geliefde schilderijen.

Otto Eerelman, Zelfportret, 1889, Groninger Museum.

De schilder, ook wel de noordelijke Rembrandt genoemd, had een succesvolle carrière en mocht zelfs leden van het Koninklijk Huis tot zijn klantenkring rekenen. Eerelman legde bijvoorbeeld prinses Wilhelmina’s lievelingshond Swell vast op doek. Ook portretteerde hij in 1895 de toen vijftienjarige prinses als amazone op haar lievelingspaard Woyko. Dat schilderij bevindt zich in de collectie van Paleis Het Loo.

In de collectie van Stedelijk Museum Vianen zelf bevinden zich twee schilderijen van de kunstenaar, en die zijn publiekslievelingen. Het museum wil zijn bezoekers daarom laten genieten van nog meer Eerelmans. Komend najaar wijdt het een tentoonstelling aan de dierenportretten van de schilder.

Voor deze expositie krijgt het museum bruiklenen uit verschillende Nederlandse musea. Maar het wil graag ook dierenportretten van Eerelman uit particuliere verzamelingen tonen. Bezit u een dierenportret van Otto Eerelman en zou u dat willen tentoonstellen in Stedelijk Museum Vianen? Neem dan contact op met conservator Afiena van IJken, via e-mail of telefonisch: (0347) 371648.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share