Nieuws

Kunstwerk na 100 jaar weer terug bij Panorama Mesdag

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Na bijna 100 jaar komt een aan twee kanten beschilderde werk van Antonio Mancini weer terug bij Museum Panorama Mesdag. Het museum krijgt het van een particuliere schenker.

Antonio Mancini (1852-1930) was een van de belangrijkste Italiaanse kunstenaars van zijn tijd. Hij was eigenzinnig en maakte extravagante schilderijen waarvoor hij vaak onverwachte materialen gebruikte. Hendrik Willem Mesdag herkende al vroeg zijn talent. Vanaf 1885 kocht hij samen met zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten zo’n 150 van zijn werken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Antonio Mancini (1852-1930). Jongen met marmot, Museum Panorama Mesdag. Foto: Piet Gispen Photography.

Een daarvan was het dubbelzijdige schilderij met aan de ene kant Portret van de vader van de kunstenaar en profil en aan de andere Jongen met marmot. Mancini beschilderde het werk aan twee kanten, met een tussenpose van elf jaar. Hierdoor is goed te zien hoe hij zich ontwikkelde.

In de Jongen met marmot bracht hij rond 1889 de verf dun op. Het portret van zijn vader Paolo, gemaakt in 1900, blijkt echter uit geboetseerde verf te bestaan. Op verschillende plekken steekt het uit. Om bijzondere lichteffecten te bereiken, gebruikte Mancini stukjes glinsterend glas. Aan beide kanten van het doek bracht hij draden aan als hulpmiddel die correspondeerden met het raster dat hij voor zijn model plaatste.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Antonio Mancini (1852-1930). Portret van de vader van de kunstenaar en profil, Museum Panorama Mesdag. Foto: Piet Gispen Photography.

Mesdag kocht dit werk rond 1900. Na zijn dood kwam het in bezit van een familielid. Een van de erven vertelt: “Dit schilderij van Mancini hing, zo lang wij ons kunnen herinneren, bij onze tante Babs op een belangrijke plaats in haar huis”, vertelt een van de erven. “Elke nieuwjaarsdag werd de andere kant ‘voor’ gehangen. Om het jaar dus een ander schilderij aan de muur. Dit zullen wij nooit vergeten, een mooie herinnering.”

De nazaten van Mesdag schonken het schilderij onlangs aan het museum. “Door het werk terug te schenken aan het museum heeft nu iedereen plezier van dit zo bijzondere dubbele schilderij dat nú tegelijkertijd aan beide kanten bezichtigd kan worden.”

De nieuwe aanwinst krijgt een plek in de vaste collectiepresentatie van Museum Panorama Mesdag. Daar is het vanaf morgen, woensdag 2 december, te bezichtigen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share