Nieuws

Playmobil neemt Rembrandt en Vincent op in familie

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

De Playmobil-familie is uitgebreid met twee beroemdheden. Niemand minder dan Vincent van Gogh en Rembrandt deden onlangs hun intrede. Ze namen hun plaats in op initiatief van het Rijksmuseum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Playmobil brengt sinds 2014 af en toe figuren uit in samenwerking met het Amsterdamse museum. In dat jaar benaderde het Rijksmuseum het Duitse speelgoedmerk met de vraag of het een Playmobil-versie van een van de kunstwerken uit de collectie zou kunnen maken. De keuze viel uiteindelijk op Het melkmeisje.

“Als Rijksmuseum willen we graag de collectie zo toegankelijk mogelijk maken, niet alleen in het museum maar zeker ook daarbuiten”, vertelde conservator Pieter Roelofs destijds. “Hopelijk brengen we op deze manier een nieuwe generatie kinderen op speelse wijze in aanraking met onze collectie en komen ze vervolgens allemaal het origineel in het echt bewonderen. En zo wordt kunst kinderspel.”

Playmobil-figuur van Vincent van Gogh.

Het melkmeisje in Playmobil-vorm vloog de (web)winkel van het Rijksmuseum uit en het is daarom n iet vreemd dat het museum en de speelgoedfabrikant de handen vaker ineen sloegen. In 2015 volgden Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburgh, de twee hoofdrolspelers uit Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht.

En in 2018 verschenen Marten en Oopjen ten tonele. Ze maakten hun opwachting ter gelegenheid van High Society, de eerste tentoonstelling waarin het echtpaar optrad sinds het Rijksmuseum en het Louvre hen samen aankochten.

Tot nu toe bestond de Playmobil-collectie van het Rijksmuseum uitsluitend uit personages uit schilderijen. Met de introductie van Vincent van Gogh en Rembrandt staan voor het eerst ook twee kunstenaars in de Playmobil-schijnwerpers.

Playmobil-figuur van Rembrandt.

De schilders staan achter een ezel en leggen de laatste hand aan een beroemd zelfportret. In het geval van Rembrandt gaat het om Zelfportret met krullend haar en witte kraag. Van Gogh heeft behalve een kwast ook een kleurrijk schilderspalet in zijn handen terwijl hij Zelfportret met grijze vilthoed maakt.

De Playmobil-versies van Vincent van Gogh en Rembrandt zijn te koop in de fysieke winkel en de webshop van het Rijksmuseum. De originelen van de afgebeelde zelfportretten hangen in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share