Nieuws

Het geheim van de meester keert terug

0 1
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het geheim van de Meester keert begin 2021 terug op televisie. Kunstenaar Lisa Wiersma en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk versterken het team van oudgedienden Joris Dik en Michel van de Laar.

In Het geheim van de Meester reconstrueert het vierkoppige team van experts de werken van beroemde kunstenaars. Hierbij zetten zij alles op alles om precies te doen wat de meester deed om zo dicht mogelijk bij zijn of haar techniek, stijl, belevingswereld en de tijdsgeest te komen.

Zelfportret met bontkraag van Charley Toorop naast de reproductie door Charlotte Caspers. Foto: Evert-Jan Pol.

Lisa Wiersma neemt het penseel over van Charlotte Caspers en zal proberen de verschillende schilderijen zo goed mogelijk te kopiëren. pakt voor het kunstprogramma het penseel op en neemt ons mee in haar passie voor schilderen en illustreren. De kunsthistorica en illustrator gaat zich bijvoorbeeld wagen aan Johannes Vermeers Melkmeisje.

Thijs Hagendijk is gefascineerd door de ambachtelijkheid van oude meesters. Hoe werkten zij, welke materialen gebruikten zij en hoe werden recepten en technieken vastgelegd en doorgegeven? Op dit onderwerp promoveerde hij in 2020 aan de Universiteit van Utrecht, waar hij ook werkzaam is als docent kunstgeschiedenis.

Hij komt graag achter zijn bureau vandaan om vieze handen te maken, meldt een persbericht van Avrotros. “Zo spit hij historische recepten door, voert ze uit, experimenteert, speurt, mengt en wrijft en vindt op die manier sleutels om gezamenlijk te komen tot de best gelijkende reconstructies.”

Alle kopieën uit de eerste drie seizoenen van het populaire televisieprogramma zijn nu te zien in het Grachtenmuseum in Amsterdam. Vorig jaar wijdde Museum MORE ook al een tentoonstelling aan de reconstructies.

Het nieuwe seizoen van Het geheim van de Meester is begin 2021 te zien bij Avrotros op NPO 2.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share