Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam koopt werk Theo Gootjes

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Stedelijk Museum Schiedam heeft drie beelden aangekocht van Theo Gootjes. Ze gaan over religie en milieu.

Theo Gootjes, Opwarming van de aarde, 2018, Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn.

Over die actuele thema’s maakte hij de afgelopen decennia politieke tekeningen voor de krant. Opwarming van de aarde, een van de aanwinsten, is de eerste bijna letterlijke vertaling van een tekening uit 2005. Dit beeld was voor Gootjes meer dan alleen een vertaling van een tekening. Werken in 3D betekende ook spelen met vormen en andere materialen. Het werk bestaat uit een globe en onderdelen van een fluitketel.

De sculptuur Christus keert zich af van de rooms-katholieke kerk is eveneens een vertaling van een eerdere tekening. Bijzonder is dat Gootjes draaide de verlosser op de crucifix om en liet hem naar het kruis kijken. Aanleiding voor de tekening was het pauselijk bezoek aan Nederland in 1985 en de ophef die daarover ontstond. Een groep feministen protesteerden tegen het feit dat vrouwen in de katholieke kerk geen ambt mochten bekleden.

Theo Gootjes, Christus keert zich af van de rooms-katholieke kerk, 2019, Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn.

Het derde beeld heet Sancta Liduina ora pro nobis (Laten wij bidden tot de heilige Liduina). Het bestaat uit twee schaatsen die samen een kruis vormen. Gootjes maakte het in opdracht van de gemeente Schiedam in het kader van het Liduinajaar. Liduina van Schiedam (1380-1433) is een Nederlandse heilige. De schaatsen verwijzen naar Liduina’s val op het ijs in 1395. De 15-jarige kwam ongelukkig terecht en bleef haar hele leven bedlegerig.

Theo Gootjes, Sancta Liduina ora pro nobis, 2019, Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn.

Desondanks zou ze een wonder hebben verricht door haar stadsgenoten tijdig te laten waarschuwen tegen een vijandelijke aanval. Liduina had Schiedam gered, vond men. Al tijdens haar leven werd zij als een heilige beschouwd. In 1890 bevestigde de paus dat en werd zij de officiële heilige en patrones van de chronisch zieken.

In het verlengde van de aankoop schonk Gootjes zijn Blootjes van Gootjes. Die serie bestaat uit 214 bierviltjes waarop hij met potlood en aquarel een vrouwelijk naakt tekende. De aanwinsten zijn tot en met 4 oktober te zien in de tentoonstelling Altijd zwart-wit in Stedelijk Museum Schiedam. Die bestaat uit met politieke tekeningen van Theo Gootjes en recente beelden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share