Nieuws

Centraal Museum plant griezelboom

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

“Nee, daar kan je niet in klimmen”, zegt een vader tegen zijn jonge zoontje dat zich vastklampt aan een boom op het plein naast het Centraal Museum. Hij oogt vrij griezelig, maar kinderen lijken er niet bang voor. Sterker nog: ze stormen erop af.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Anne de Vries, Save the world.

De boom zou niet misstaan in een griezelige fantasyfilm waarin kinderen verdwalen in een eng bos vol vreemde wezens. Hij staat echter op een pleintje in de binnenstad van Utrecht, op de plek waar eerder nog een reusachtige gouden courgette lag. Die schrok vermoedelijk zodanig dat hij onderdak zocht in een wokschotel.

Dat zou begrijpelijk zijn, want de boom is er niet één die je ’s nachts in een donker steegje wil tegenkomen. Afgaand op zijn sinistere grimas heeft hij niet veel goeds in zijn zin. Een van zijn takken lijkt een waarschuwende omhooggestoken vinger. Alsof hij wil zeggen: “Scheer je weg, schorriemorrie!”

Anne de Vries, Save the world (detail).

Of wil hij ons vertellen dat we goed voor onze planeet moeten zorgen? De boom, een creatie van kunstenaar Anne de Vries, heet namelijk Save the world (red de wereld). Dus wellicht berispt hij ons juist omdat we de Aarde niet zo goed behandelen.

Save the world maakt deel uit van de doorlopende expositieserie Kunst op het plein. Elke keer staat op het plein naast het museum één kunstwerk in de schijnwerpers.

De griezelige boom blijft ons waarschuwen tot en met 16 mei, waarna hij weer terugkeert naar zijn eigen enge bos. En hij zijn sokkel achterlaat voor een andere opvallende sculptuur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share