Nieuws

IJsbeer vraagt aandacht voor opwarming aarde

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Met de winter wil het nog niet echt vlotten, maar toch staat er op het Stationsplein in Utrecht een ijsbeer. Met het volledig witte beeld wil Awareness Art aandacht vragen voor dit bedreigde dier.

De ijsbeer van Tim Boin. Foto: Evert-Jan Pol.

De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt het zee-ijs namelijk snel. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Hoewel ijsberen goede zwemmers zijn, kunnen ze niet zonder ijs te overleven.

Awareness Art is een initiatief van de Stichting Groei en Bloei. Met het project wil ze kunst naar een breed mogelijk publiek brengen. en aan de hand van die kunst wil ze natuurproblemen onder de aandacht brengen.

Dit doet Awareness Art met vier sculpturen van kunstenaar Tim Boin: een ijsbeer; een rode eekhoorn, een walvis en een bij. Deze vier dieren worden bedreigd en staan symbool voor een specifiek probleem: respectievelijk opwarming van de aard, ontbossing, vervuiling van de oceanen en terugloop in biodiversiteit.

De organisatie laat de beelden reizen naar enkele van de drukste plekken in Nederland. Zo wil ze laten zien dat ook kunst met een goed verhaal niet moeilijk hoeft te zijn. 

Het is niet voor het eerst dat er in Utrecht beelden van dieren staan die aandacht vragen voor een probleem. Eerder stond er al een varken op de Neude en ‘zwom’ er een blauwe walvis in de Catharijnesingel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share