Nieuws

Boijmans leent Van Eyck voor het eerst uit

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Voor het eerst leent Boijmans zijn vijftiende-eeuwse kroonjuweel van Jan Van Eyck (ca. 1390-1441) uit aan een ander museum. De drie Maria’s aan het graf is het enige schilderij van de Vlaamse schilder in Nederland. Vanaf 1 februari is het te zien in de grote Van Eyck-tentoonstelling in Gent.

Jan van Eyck, De drie Maria’s aan het Graf (detail), 1425-1435, Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Evert-Jan Pol.

Het werk was ooit onderdeel van de collectie van Daniel George Van Beuningen. De kunstverzamelaar verwierf het in Londen voor 250.000 Britse ponden, zijn duurste aankoop ooit. Van Beuningen had een voorliefde voor de vroege Vlaamse schilderkunst, de kern van zijn verzameling.

De drie Maria’s aan het Graf is nu een van de juwelen in de collectie van het museum”, aldus conservator Friso Lammertse. “De weergave van licht en schaduw en het prachtige landschap laten zien welke revolutie Van Eyck aan het begin van de vijftiende eeuw in de schilderkunst teweegbracht. Niet voor niets is het paneel gekarakteriseerd als het belangrijkste Vlaamse schilderij uit de vijftiende eeuw in Nederlands bezit.”

Het kwetsbare en zeldzame paneel is van groot belang voor het museum en werd daarom nooit eerder uitgeleend.” Het schilderij is in 2012 geconserveerd en kan nu bij hoge uitzondering toch op reis.

In dat jaar deed conservator Alexandra van Dongen een ontdekking. De afgebeelde blauwwitte apothekerspot, die een van de Maria’s vastheeft, is een in die tijd bekend product afkomstig uit Damascus, Syrië. Het schilderij toont aldus dat er in de vijftiende eeuw een uitwisseling tussen verschillende culturen plaatsvond. Syrische pottenbakkers in Damascus keken overigens de kunst weer af van het Chinees porselein. De apothekerspot in het schilderij van Van Eyck is het vroegst bekende voorbeeld van Arabisch aardewerk dat is afgebeeld in de Europese beeldende kunst.

Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. In de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent komen stukken van over de gehele wereld bijeen.

Van Eyck. Een optische revolutie, 1 februari t/m 30 april in Museum voor Schone Kunsten, Gent, België

Lees ook: OMG! Van Eyck is fantastisch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share