Nieuws

Nadia Guerroui wint Vordemberge Gildewart Award

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second
Nadia Guerroui, Vent de Jupiter, 2018, Ambient Light.

Nadia Guerroui heeft de Vordemberge Gildewart Award gewonnen. Ze kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt in het GEM in Den Haag. 2020 uitgereikt in Den Haag. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 50.000 Zwitserse Francs (ca. 48.000 euro) dat zij het komende jaar vrij mag besteden.

Nadia Guerroui (1988) woont en werkt in Brussel. De jury waardeert hoe de kunstenaar speelt met de grens tussen binnen en buiten en daarmee de perceptie van de toeschouwer intensiveert. Met eenvoudig semi-transparant textiel maakt zij een kunstwerk dat je beter laat kijken naar de veranderende lichtinval gedurende de dag of de kleurschakeringen van materiaal of mensen in beweging. Verschijnselen die we allemaal kennen, maar die ons bijna niet meer opvallen en nauwelijks zijn vast te leggen in woorden of een foto. Haar installatie roept verstilling en contemplatie op, en brengt zo de poëtische kwaliteiten van onze omgeving aan het licht, aldus de jury.

De Vordemberge Gildewart Award is een internationale stimuleringsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar. De prijs is een initiatief van de Vordemberge-Gildewart Stichting, opgericht ter nagedachtenis van de Duitse kunstenaar Friedrich Vordemberge-Gildewart. Sinds 1983 vindt de uitreiking jaarlijks plaats in een ander Europees land. Nederland was twee keer eerder gastland geweest, in 1989 en in 2000, met Guido Geelen en Mark Manders als respectievelijke winnaars.

Nadia Guerroui. Foto: Jamal Ageli.

Vanwege de hoge kwaliteit van alle deelnemers heeft de jury besloten om ook een Price of Recognition uit te reiken ter bevordering van de artistieke ontwikkeling van talent. Eva Giolo (1991) is de winnaar van deze prijs, een geldbedrag ter waarde van 10.000 Zwitserse Francs. Die won ze voor haar twee recente films A Tongue Called Mother (2019) en For the Taste of Tangerines (2019).

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Eva Giolo. Foto: Jamal Ageli.
Eva Giolo, Still uit A Tongue Called Mother, 2019.

Eva Giolo woont en werkt eveneens in Brussel. Door haar camera te richten op alledaagse taferelen, scènes die lijken op voetnoten uit een persoonlijke familiegeschiedenis, wil zij het ongeziene een gezicht geven. Dit leidt tot intieme films waarin de grens tussen documentaire en fictie vervaagt. Altijd gaan de verhalen over liefde, verlies en de wonderbaarlijke grilligheid van het geheugen.

Salim Bayri, Deborah Bowmann, Bob Eikelboom, Ricardo van Eyk, Sharon Van Overmeiren, Emma van der Put, Dan Walwin en Charlott Weise waren ook voor de Vordemberge Gildewart Award 2020 genomineerd. Alle finalisten hebben in Nederland of België een opleiding aan een kunstacademie of hogere kunstopleiding gevolgd. Ze zijn gekozen door vijf onafhankelijke scouts uit het hedendaagse kunstenveld in Nederland en België en beoordeeld door een internationale jury op basis van werk dat nu te zien is in een groepstentoonstelling in het GEM.

Vordemberge Gildewart Award, t/m 5 april in GEM, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share