Nieuws

Musea gesloten tot en met 19 januari

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Alle musea zijn vanaf vandaag weer gesloten. De sluiting duurt tot en met 19 januari. Dat is het gevolg van de harde lockdown die sinds middernacht geldt. Ook onder meer niet-essentiële winkels sluiten de deuren.

Bij musea is de teleurstelling over deze derde verplichte tijdelijke sluiting groot, schrijft de Museumvereniging op haar website. Want musea keken reikhalzend uit naar de kerstvakantie, omdat ze verwachtten dat de beperkte bezoekcapaciteit dan zo goed als volledig benut zou worden. Dit was ook het geval in de herfstvakantie.

De museumzalen (zoals deze in Stedelijk Museum Vianen) zijn weer leeg. Foto: Evert-Jan Pol.

De Museumvereniging begrijpt de sluiting, maar hoopt dat de beperkende maatregelen na 19 januari worden afgebouwd. “Musea hebben bewezen veilig te zijn: zij beschikken over ervaren, deskundige medewerkers en waar nodig stringente crowdcontrol.” Bovendien zijn er bij musea geen corona-besmettingshaarden geconstateerd sinds zij in juni 2020 voor de eerste keer heropenden in de anderhalvemetersamenleving.

“Het is van groot belang dat musea in staat worden gesteld om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de heropening per 20 januari aanstaande”, vindt de Museumvereniging. Ze pleit voor het gebruik van een zogenaamde routekaart.

“Zo’n routekaart dient mede gebaseerd te zijn op de betrouwbare sneltests en vaccins die op afzienbare termijn grootschalig ter beschikking zullen komen. We roepen het kabinet om een routekaart voor de culturele en creatieve sector spoedig vorm te geven.”

De Museumvereniging hoopt ook dat er voldoende fondsen beschikbaar komen voor musea. “Na 2020 zal ook 2021 vooral in het teken van de coronacrisis staan. De noodsteun tot 1 juli heeft de druk iets van de ketel gehaald, maar het wordt een jaar van ongekende en onbekende uitdagingen voor de musea. De Museumvereniging zet de schouders eronder om musea te ondersteunen om zo goed mogelijk uit deze zware periode te komen. Het publieke belang van musea blijft voorop staan, meer dan ooit!”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share