Nieuws

Jeroen Krabbé zoekt Marc Chagall

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nadat hij eerder zocht naar Van Gogh, Picasso en Gauguin gaat Jeroen Krabbé in zijn nieuwe serie op zoek naar Marc Chagall (1887-1985). De in Rusland geboren Franse schilder was Krabbés held in diens kindertijd. “En dat is misschien ook niet zo gek, want eigenlijk moet je zijn werk met het brein van een kind bekijken.”

Still uit trailer.

In het vierde seizoen van de serie Krabbé zoekt… reist de acteur en schilder in de voetsporen van de kunstenaar die zijn hele leven op de vlucht is geweest. De reis brengt hem naar Vitebsk, Moskou, Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem. Chagall woonde werkte in al deze plaatsen.

Chagalls werk heeft een hele eigen stijl, waarin mensen kunnen vliegen en de liefde en dieren vaak een grote rol spelen. Hij haalde zijn inspiratie uit de Russische volkskunst, zijn herinneringen aan zijn jeugd in Vitebsk en de rol van het Jodendom hierin. Hij combineerde dat met de kleur van de moderne stijlen die hij in Parijs zag, waar hij werkte tussen de beroemdste kunstenaars.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Still uit trailer.
Still uit trailer.

De kleurrijke fantasiewereld die hij schilderde, stond in schril contrast met de harde realiteit. Als Russisch-Joodse vluchteling overleefde hij het regime van de tsaar, de Eerste Wereldoorlog, de revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Chagall werd beschimpt en vervolgd, maar ook bejubeld en geadoreerd. Hij kreeg zelfs als eerste nog levende kunstenaar een eigen museum: Musée Marc Chagall in Nice.

Still uit trailer.

“Chagall schilderde een droomwereld”, aldus Jeroen Krabbé. “Zwevende dieren en mensen, half dier-half mens. Alles kon. Picasso zei ooit: ‘Ik weet niet waar hij dat allemaal vandaan heeft. Er moet een engel in zijn hoofd zitten’. Ik ga in deze reeks op zoek naar die engel in zijn kop. Wat speelde zich allemaal af in dat brein?”

Krabbé zoekt Chagall, elke dinsdag om 20.30 uur op NPO 2

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share