Nieuws

Een ‘echte’ Rembrandt op je huid

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Museum Rembrandthuis is de komende week heel even ook een tatoeagesalon. Henk Schiffmacher en enkele van zijn medewerkers verruilen tijdelijk hun eigen atelier voor een van de museumzalen. Daar zetten ze dan tattoo’s gebaseerd op werk van Rembrandt.

Volgens het Rembrandthuis hebben Rembrandt en atelierstudio Schiffmacher & Veldhoen veel gemeen. “Ze zijn wereldberoemd, grootmeesters in hun vak en diepgeworteld in het DNA van Amsterdam. Ook hun kunst kent belangrijke overeenkomsten: bij zowel etsen als tatoeages begint het met een tekening, die vervolgens met inkt en naald op het medium wordt aangebracht. Waar Rembrandt een koperplaat en vel papier gebruikte om zijn compositie tot een ets te maken, brengen tatoeëerders hun tekening aan op de menselijke huid; een kunstwerk dat je levenslang bij je draagt.”

Beschikbare Rembrandt-tatoeages.

Het museum vindt het gebouw ook een logische plek voor deze samenwerking met tatoeage-kunstenaars. “In de zeventiende eeuw was het pand aan de Jodenbreestraat een creatieve broedplaats, waar Rembrandt, zijn assistenten en zijn leerlingen samenwerkten. Nu gaan Schiffmacher en zijn team hun atelier opzetten in de moderne museumvleugel. Het museum blijft zo een plek van vernieuwing en experiment. Tegelijkertijd wordt het eeuwenoude vakmanschap van etsen en inkttekeningen in ere gehouden.”

Het project heet The Poor Man’s Rembrandt, verwijzend naar de naam die een oude tatoeëerder ooit aan tatoeages gaf. Een tattoo is immers ook een kunstwerk, maar dan wel betaalbaarder dan een schilderij van de oude meester. “Wereldwijd worden er meer tatoeages verkocht dan kunstwerken voor aan de muur”, aldus Henk Schiffmacher. “Veel mensen bouwen ook een echte verzameling tatoeages van specifieke tatoeëerders op.”

Wie nog een echte Schiffmacher op zijn huid wil, maar geen zin heeft in lange wachtlijsten, kan deze week dus terecht in het Rembrandthuis.  Alle tijdsloten zijn inmiddels al uitverkocht, maar het museum houdt per dag een aantal plekken beschikbaar voor spontane inloop.

The Poor Man’s Rembrandt Project, 19 t/m 25 juni in Museum Rembrandthuis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share