Musea

Zagreb, met de Z van zotte musea

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

“Je gaat ook nog naar Zagreb? Dan moet je daar echt het Museum of Broken Relationships bezoeken!” De receptionist van dienst in mijn hotel in het Sloveense Ljubljana vertelt enthousiast over dit merkwaardig klinkende museum in de hoofdstad van buurland Kroatië. Inmiddels weet ik dat Zagreb rijk is aan zotte musea. Wat zit daar toch in het water? Rakija waarschijnlijk (de nationale sterke drank, red.).

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Museum of Hangovers, Zagreb.

Op de dag die ik uitkoos voor mijn reisje naar Zagreb is het perfect museumweer, zoals social media-medewerkers van musea het zouden noemen. Met andere woorden: het regent pijpenstelen. Gewapend met mijn paraplu haast ik me vanaf het busstation richting het stadscentrum, waar ik stop bij het eerste museum dat ik tegenkom. Dat is er direct één in de categorie beetje vreemd. Het Museum of Hangovers staat geheel in het teken van de kater (het gevolg van overmatig drankgebruik en dus niet het dier).

Kort na binnenkomst krijg ik al de vraag of ik een biertje of iets sterkers lust. In dit museum is het namelijk gebruikelijk om met een drankje in de hand door de expositiezalen te wandelen. Hoewel het nog geen half 12 in de ochtend is, neem ik een Kroatisch biertje aan. When in Rome, niet waar?

Al zippend aan mijn biertje wandel ik langs de meest uiteenlopende voorwerpen die mensen in een dronken bui mee naar huis namen, meestal niet geheel legaal. Verkeersborden blijken favoriete souvenirs, maar ook een verkeerslicht en zelfs een autobumper maken deel uit van de collectie. Een maatje kleiner is de deurklink, afkomstig uit nachtclub Sidro in Zagreb. De inbrenger daarvan kwam er daags na bezoek aan die club achter dat hij de klink in zijn hand had. Hij weet nog steeds niet wat er precies gebeurd is.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Museum of Hangovers, Zagreb.
Museum of Hangovers, Zagreb.

Dit is een van de vaak komische verhalen die het museum vertelt. Uit sommige kan je ook lering trekken. Ga bijvoorbeeld nooit een wodkradrinkwedstrijd aan met een Rus, want die verlies je gegarandeerd. Met alle bizarre gevolgen van dien.

Zelf maak ik het niet al te bont tijdens mijn bezoek aan dit malle en vermakelijke museum, al krijg ik ter afscheid nog wel een shotje rakija, met een alcoholpercentage van vijftig procent. Het was inmiddels half één in de middag.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

80’s Museum, Zagreb.

Al snel ontdek ik dat Zagreb qua museumaanbod een opmerkelijke stad is. Het eerstvolgende museum dat ik tegenkom is ook geen ‘gewoon’ kunstmuseum, maar het 80’s Museum, waarin, zoals de naam al doet vermoeden, de jaren 80 centraal staan. Het is ingericht als een woonhuis, waarin de tijd heeft stilgestaan. Van meubels tot accessoires; alles ademt de sfeer van genoemd decennium, een tijd waarin we nog luisterden naar muziek op cassettebandjes, nog belden met een draaischijftelefoon en nog keken naar televisies die niet een halve muur in beslag namen. Het was tevens de tijd waarin we films nog huurden in plaats van ze te streamen. Een van de grootste filmsuccessen uit die jaren was The Terminator. Hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger kijkt me dreigend aan vanaf een filmposter.

I’ll be back, zou hij zeggen. Zelf wil ik ook zeker nog een keer terug naar Zagreb, want de stad staat bol van de zotte musea. Ik moet ook nog zeker naar dat Museum of Broken Relationships, naar het paddenstoelenmuseum, naar het martelmuseum, naar het Antimuseum, naar het….

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share