Recensies

Landhuis vol mysterieuze portretten

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Recensie

Hedendaagse kunst is terug in Landhuis Oud Amelisweerd. Het gebouw dat ooit onderdak bood aan het Armando Museum is de komende jaren een soort dependance van het Centraal Museum. Tweemaal per jaar presenteert het daar een solotentoonstelling van een levende Nederlandse kunstenaar. Momenteel staat de eerste verdieping van de villa in het teken van Hannah van Bart.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Hannah van Bart, Young Woman, 2012, privécollectie.

In een eigen en zeer bijzondere stijl maakt Van Bart (1963) portretten, stillevens en landschappen. Op het eerste gezicht lijken de voorstellingen tekeningen of aquarellen, maar stuk voor stuk zijn het toch echt olieverfschilderijen. Gezien het uiterlijk van de afgebeelde figuren heeft de kunstenares een zekere weemoed naar vroegere tijden. De mannen, vrouwen en kinderen dragen kleding en kapsels die in de eerste helft van de vorige eeuw in de mode waren. Dit geeft de portretten een nostalgisch karakter.

Hoewel ze figuratief werkt, zijn haar voorstellingen altijd ontsproten uit de fantasie. Nooit vormt een bestaand beeld de basis voor een schilderij, ook niet in het geval van de portretten. “Ik maak denkbeeldige portretten”, zegt ze daar zelf over. “Ik bouw mijn personages terwijl ik aan het schilderen ben.” De kans dat je een van haar figuren in het echt tegenkomt, is dan ook klein. In het geval van het personage op Nacht und Träume is dat misschien maar goed ook; je zou nogal schrikken als je de man met het hondengezicht in een donker steegje treft.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Hannah van Bart, Nacht und Träume, 2017, Manuela en Iwan Wirth Collectie.
Hannah van Bart, Eine Krähe war mit mir aus der Stadt gezogen, 2018, Marjianne Boesky Gallery, New York & Aspen.
Hannah van Bart, Zonder titel, 2021, privécollectie.

De licht mysterieuze personen passen goed in dit oude luxe landhuis, dat toch wel ook een beetje ongrijpbaar is. En gekleed in mode van weleer, hadden ze er zomaar kunnen wonen. Dankzij het gedempte kleurgebruik sluiten de uiterst sfeervolle werken zelf bovendien naadloos aan op het eeuwenoude Chinese behang dat elders in het huis al vele jaren op de muren prijkt.

Het is niet de eerste keer dat het landhuis dienst doet als tentoonstellingsruimte. In maart 2014 opende het als Museum Oud Amelisweerd, als opvolger van het Armando Museum in Amersfoort. Het toonde daar werk van kunstenaar Armando tegen de achtergrond van het antieke behang. In augustus 2018 sloot het de deuren vanwege een faillissement. In juni 2019 opende het weer tijdelijk als Pop-up Museum Oud Amelisweerd. Twee jaar later kwam het landhuis in handen van Stadsherstel Utrecht, die de ruimte beschikbaar stelt aan Utrechtse instellingen, zoals de Hogeschool voor de Kunsten en dus het Centraal Museum.

De vorige initiatieven waren steeds een kort leven beschoren. Hopelijk blijven de deuren ditmaal langere tijd geopend. Een prachtige landhuis als dit verdient het om volop bewonderd te worden.

Hannah van Bart – Solo, t/m 20 augustus in Landhuis Oud Amelisweerd, Bunnik

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share