Exposities

Rembrandt in Ljubljana

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

“Op dit moment is er toevallig een Rembrandt-tentoonstelling in de National Gallery”, vertelt de receptionist van mijn hotel in Ljubljana enthousiast. “Die is net een paar weken geleden geopend.” Hoewel ik uiteraard weet dat Rembrandt wereldberoemd is, verrast dit nieuws me toch enigszins. Vreemd eigenlijk, want vanwege zijn wereldfaam kan je de meester overal tegenkomen, ook op vakantie op de Balkan.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Rembrandt, Het varken, 1643, Museum Rembrandthuis.

De National Gallery in de hoofdstad van Slovenië is vergelijkbaar met het Rijksmuseum. De kunst die het toont beslaat een omvangrijke periode: van 1200 tot ruim in de twintigste eeuw. De nadruk ligt op werk van Sloveense kunstenaars, al komen collega’s uit andere landen eveneens aan bod. Zo maken schilderijen van zeventiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars als Pieter Mulier, Jacob Pynas en Herman Verelst deel uit van de vaste collectie.

Werk van Rembrandt bezit het museum niet, maar dankzij een samenwerking met Museum Rembrandthuis kan het nu toch 43 prenten van de Nederlandse meester tonen.  Het Amsterdamse museum leende verder twee etsplaten uit alsmede veertien prenten van kunstenaars die zich lieten inspireren door Rembrandt.

Wie ooit het Rembrandthuis heeft bezocht, kent de meeste getoonde etsen wel. Onder de prenten bevinden zich beroemde voorbeelden als De schelp, Rembrandts enige stilleven-ets, vijf zelfportretten, De drie kruizen en Christus aan het volk getoond. Van de laatste ets toont het museum twee staten, zodat duidelijk wordt dat Rembrandt nogal eens wijzigingen aanbracht tijdens het drukproces.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Rembrandt, De schelp, 1650, Museum Rembrandthuis.
Rembrandt, Loflied van Simeon, ca. 1640, Museum Rembrandthuis.

Dat de National Gallery of Slovenia juist kiest voor etsen van Rembrandt in plaats van schilderijen is vrij logisch. Ljubljana heeft namelijk een voorliefde voor prentkunst. Hier vindt om het jaar de Ljubljana Biënnale voor Grafische Kunsten plaats en bovendien biedt de stad onderdak aan de grafische school van de Academie voor Schone Kunsten en Vormgeving. Slovenen houden blijkbaar van grafiek en zeker ook van Rembrandt.

Op de mooie lentedag waarop ik de tentoonstelling bezoek, ben ik dan ook lang niet de enige in de donkere expositiezaal. Heel druk is het nu ook weer niet, want opdat een ieder op zijn gemak de etsen kan bewonderen, laat het museum slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk toe. Vooraf reserveren is daarom aanbevolen.

Rembrandt. Prints by the Greatest Old Master – From the Rembrandt House Museum, Amsterdam, t/m 30 juli in de National Gallery of Slovenia, Ljubljana, Slovenië

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share