Exposities

Expositie Oekraïense kunstenaars

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Hoewel hun land in oorlog is, blijven veel Oekraïense kunstenaars gewoon doorwerken. In cultureel centrum Door Open Space in Amsterdam opent morgen een tentoonstelling met ruim tweehonderd werken van hedendaagse Oekraïense kunstenaars. Met hun kunst belichten ze de humanitaire ramp in Oekraïne, die veroorzaakt is door de aanval van Rusland.

Anastasia Ruzhanskaya, Olexiy Sai.

De expositie heet The Captured House, een verwijzing naar het gelijknamige verhaal van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. Daarin bezet een onbekend kwaad het huis van de hoofdpersoon, die gedwongen wordt de plaats, waar hij zijn hele leven heeft gewoond, te verlaten. Met meer dan tweehonderd werken, waaronder schilderkunst, grafiek, foto’s, sculpturen en installaties, is de tentoonstelling een artistieke interpretatie van vijftig Oekraïense auteurs die door middel van hun kunst de catastrofe, ontsnapping en verbijstering beschrijven.

“Elke maand hebben we een tentoonstelling gehouden in verschillende Europese steden”, vertelt Katya Taylor samensteller van de expositie. “The Captured House heeft al plaatsgevonden in Berlijn, Rome, en staat nu op het punt het te openen in Amsterdam. Wij geloven dat kunst een manier is om de waarheid te vertellen in plaats van alleen te choqueren met het nieuws.”

Andrey Bashtovoy_ Larysa Oleksandrivna, 75, stands in front of the ruined facade of her house in the Pavlove Pole residential area.

‘We praten niet alleen met het brede algemene publiek, maar streven ernaar om de dialoog met elke bezoeker persoonlijk op te bouwen. Ons doel is om te bewijzen dat oorlog geen abstractie is, geen pagina in een geschiedenisboek of een foto in een nieuwsbericht. Oorlog is een persoonlijke en diepgaande ervaring die de levens van 44 miljoen Oekraïners heeft veranderd.”

Kunstenaars die aan het project deelnemen zijn onder anderen Alevtina Kahidze, Vlada Ralko, Darya Koltsova, Kinder Album, Mykhailo Rai, Yevhen Maloletka, Max Levin, Hamlet Zinkivskyi, Igor Gusev, Masha Shubina, Zolotar (Olexii Zolotaryov), Stas Zhalobnyuk en Volodymyr Budnikov. Na de Russische aanval bleven veel van deze kunstenaars werken in de steden Kyiv, Charkiv, Cherson en Donetsk. Hun werken die in Amsterdam worden tentoongesteld zagen het levenslicht tijdens de invasie.

The Captured House, 7 t/m 15 juli in cultureel centrum Door Open Space, TT Vasumweg 31, Amsterdam. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 14-21 uur, zondag van 12-18 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share