Recensies

Tom Poes en het nieuwe museum

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Recensie

Tom Poes en Olivier B. Bommel wonen in Rommeldam; dat is bij menigeen wellicht bekend. Dat beide heren sinds enkele weken ook een buitenhuis in Assen hebben, weten echter waarschijnlijk veel minder mensen. De woning heeft de toepasselijke naam Bommel en Tom Poes Museum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Wie vanuit het treinstation naar het centrum van Assen wandelt, kan het niet ontgaan dat de Drentse hoofdstad opeens een museum rijker is. De opvallende etalage met de beeltenissen van Tom Poes en Olivier B. Bommel deed mij in ieder geval direct omkijken. Een betere locatie voor dit nieuwe museum dan op deze wandelroute van het station naar het populaire Drents Museum is nauwelijks denkbaar.

Het particuliere museum is een initiatief van Bastiaan Koijck (1962), die al sinds zijn vijfde jaar fan is van Tom Poes en Olivier B. Bommel. Van kinds af aan verzamelde hij zo’n beetje alles wat met het door Marten Toonder (1912-2005) geschapen markante duo te maken heeft. Met als gevolg dat zijn verzameling memorabilia inmiddels uit ongeveer twintigduizend voorwerpen bestaat. Omdat hij zijn collectie graag met anderen wil delen, besloot hij die onder te brengen in een eigen museum.

Tom Poes, uit 1939.

In een voormalig bankgebouw aan de Stationsstraat brengt hij nu een vrolijke ode aan de witte kat en de bruine beer die tussen 1941 en eind jaren 90 samen talloze avonturen beleefden. Via goed gevulde vitrines toont het museum de geschiedenis van de stripserie. Waarin de slimme Tom Poes aanvankelijk de enige hoofdpersoon was, maar later de pagina’s moest delen met de ietwat dommige en betweterige heer Olivier (Ollie voor vrienden) B. Bommel. De beer werd dusdanig populair dat hij de hoofdrol in de serie uiteindelijk van de poes overnam. Vandaar dat we het nu hebben over het Bommel en Tom Poes Museum en in plaats van het Tom Poes en Bommel Museum.

Kluis met zakken geld.

In dat museum komt het duo in talloze uiteenlopende items voorbij; van uiteraard albums tot drinkglazen en zo’n beetje alles ertussenin.  De collectie laat goed zien hoe populair de stripserie ooit was en nog steeds is. Vorig jaar kregen ze nog hun eigen kinderpostzegels. De gevarieerde verzameling strekt zich uit door het hele gebouw. Alle kamers zijn toegankelijk, ook die waarvan je vermoedt dat het misschien een kantoorruimte is. Dit kenmerkt het laagdrempelige karakter van dit vrolijke museum waar je de ogen uitkijkt.

Wacht eens: alle kamers zijn toegankelijk? Dat geldt uiteraard niet voor de kluis waar Bommel, als de heer van stand die hij is zijn fortuin in heeft opgeborgen. Rode tralies moeten voorkomen dat allerlei minkukels er met de zakken geld vandoor kunnen gaan. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Bommel en Tom Poes Museum, Stationsstraat 24-26, Assen (openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share