Recensies

Schilder van de Zuiderzee

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Recensie

Vier musea langs de voormalige Zuiderzee besteden gelijktijdig aandacht aan het werk van Anthonie Pieter Schotel. Deze kunstenaar schilderde voornamelijk in dat gebied. In elk museum is weer een andere selectie uit diens oeuvre te zien.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Anthonie Pieter Schotel, Twee uitvarende botters, eiland Marken aan de horizon, collectie Ans Koning.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De expositieserie gaf mij een beter inzicht in de omvang van het Zuiderzeegebied. Dat Harderwijk aan die voormalige zee ligt, wist ik al en van Volendam en Spakenburg verbaasde het me niet direct. Maar het Gooise dorp Huizen kwam voor mij als een verrassing. Dat ligt aan het Gooimeer, dat dus ooit Zuiderzee heette.

Mijn rondgang bracht mij ook in musea die ik nog niet eerder bezocht of zelfs niet kende, zoals het Huizer Museum. Hoewel het zich in hetzelfde gebouw bevindt als de plaatselijke VVV is het toch een volwaardig museum. Momenteel presenteert het twee tijdelijke tentoonstelling: één over Schotel en één met werk van Oekraïense kunstenaars. Op die laatste kom ik in een later artikel terug.

Anthonie Pieter Schotel, Botters in de haven, privécollectie.

Omdat het museum samenhuist met de VVV nam ik aan dat de ruimte voor tentoonstellingen beperkt zou zijn en verwachtte ik daarom een kleine presentatie met slechts een paar werken. Ik had er niet verder naast kunnen zitten. De expositiezaal op de eerste verdieping biedt plaats aan een behoorlijk aantal schilderijen van Anthonie Pieter Schotel (1890-1958).

De werken van de schilder zijn prima op hun plek in dit nabij de voormalige Zuiderzee gelegen museum, want die zee was zijn favoriete onderwerp. Aan de lopende band bezocht de in Den Haag geboren schilder de daaraan gelegen steden en dorpen om er de havens, de zee, de mensen en vooral de botters vast te leggen.

Anthonie Pieter Schotel, Haven in ondergaande zon, privécollectie.
Model van een botter met daarachter een schilderij van een botter.
Overzicht.

De tentoonstelling bestaat uit voorstellingen die de sfeer van de Zuiderzee perfect weergeven, met onder meer varende schepen, vissers en natuurlijk de zee. Bijzonder fraai is Haven in ondergaande zon, met zijn warme oranje gloed in het water.

Schotel schilderde altijd buiten, bij weer en wind. Zijn doeken waren niet al te groot, zodat hij ze makkelijk mee kon nemen. Ook gebruikte hij handzame schilderskistjes. Een van die kistjes is te zien in de tentoonstelling. Had de kunstenaar dit kistje bij zich tijdens het schilderen van een of meerdere hier aanwezige werken? Die kans is best groot. Het schilderskistje, een eveneens aanwezige schildersezel (niet van de kunstenaar) en het model van een botter zorgen samen met Schotels werken voor een zeer sfeervolle presentatie.

Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel, t/m 18 september in het Huizer Museum, Huizen

Deze tentoonstelling is één van zeven tentoonstelling over Anthonie Pieter Schotel die deze zomer te zien zijn of waren.

Waardering: @@@@@@@@@@

Lees ook: Anthonie Pieter Schotel in Volendam

Lees ook: Zeeschilder met watervrees

Lees ook: De haven van Spakenburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share