Recensies

De haven van Spakenburg

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Recensie

Museum Spakenburg bevindt zich op een prachtige locatie, aan de haven van het Eemmeer. Ooit was dit de Zuiderzee, een favoriete plek van schilder Anthonie Pieter Schotel. In een kleine tentoonstelling toont het museum werken die hij in Spakenburg maakte.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Anthonie Pieter Schotel, Havengezicht Spakenburg (detail), Museum Spakenburg.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Heeft Anthonie Pieter Schotel (1890-1958) tijdens zijn bezoeken aan Spakenburg langs het gebouw gelopen waarin nu het museum huist? Dat is zeer aannemelijk, want de kade waar vele boten liggen aangemeerd, is een ideale plek voor een schilder van het havenleven. De plek namelijk waar vissersboten na de vangst terugkeren.

De in Den Haag geboren kunstenaar was gefascineerd door het water en de zich daarop bevindende schepen. Het besluit in 1918 om de Zuiderzee af te sluiten, wakkerde bij hem ook een passie aan voor die zee. In de daarop volgende jaren specialiseerde Schotel zich in het schilderen van het leven op en rond de Zuiderzee.

Zodra het maar even kon, bezocht hij een van de Zuiderzeeplaatsen, waaronder dus ook Spakenburg. In dit vissersdorp was geen gebrek aan botters, het type boot waar Schotel zo van hield. Meer dan eens was hij met zijn doeken en schilderskistje op de kade te vinden. Om er de aangemeerde, uitvarende of binnenvarende boten vast te leggen. Het museum toont enkele fraaie voorbeelden van werk dat Schotel in Spakenburg maakte. Elk van de Spakenburgse voorstelling toont boten die weerspiegelen in het water. Reflectie in het water was een van de dingen die hem zo aantrok in de zee.

Anthonie Pieter Schotel, Ingang haven van Spakenburg (detail), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Anthonie Pieter Schotel, Haven Spakenburg, privécollectie.

De expositie maakt deel uit van een groot overzicht van het werk van Antonie Pieter Schotel. Van 8 april tot en met 3 juli waren Schotels Zuiderzee-schilderijen  te bewonderen in Museum Schokland, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Oude Raadhuis op Urk. En tot en met 18 september is zijn werk nog te zien in Stadsmuseum Harderwijk, Huizer Museum, Volendams Museum en dus Museum Spakenburg.

Het mooie aan de tentoonstelling in Spakenburg is dat deze veel voorstellingen bevat die Schotel in dit dorp maakte. De link tussen schilder en standplaats van het museum miste ik in de drie andere tentoonstellingen die nu nog te zien zijn. Wellicht was Spakenburg een van Schotels favoriete Zuiderzeeplaatsen? Pittoresk is de haven in het dorp zeker, ook nu nog.

Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel, t/m 18 september in Museum Spakenburg, Bunschoten-Spakenburg

Deze tentoonstelling is één van zeven tentoonstelling over Anthonie Pieter Schotel die deze zomer te zien zijn of waren.

Waardering: @@@@@@@@@@

Lees ook: Schilder van de Zuiderzee

Lees ook: Zeeschilder met watervrees

Lees ook: Anthonie Pieter Schotel in Volendam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share