Recensies

Verrassing in Volendam: het Sigarenbandjes-huisje

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Recensie

Soms weet een museum je totaal te verrassen, zoals het Volendams Museum dat mij onlangs deed. De aanwezige fraaie voorbeelden van traditionele klederdracht verwachtte ik er ook daadwerkelijk aan te treffen. Een volledig met sigarenbandjes behangen kamer echter niet.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Detail uit het Sigarenbandjes-huisje in het Volendams Museum.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De indrukwekkende kamer is het levenswerk van Volendammer Nico Molenaar. Deze begon in 1947 met het verzamelen van sigarenbandjes van verschillende merken. Hij knipte de uiteinden eraf en maakte met de overgebleven zogeheten medaillons mozaïeken van allerlei historische gebouwen, zoals de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, de Dom van Keulen, de Toren van Pisa en de Martinitoren in Groningen. Ook de voortdurend plassende toeristische trekpleister Manneken Pis in Brussel werd gevangen in sigarenbandjes. Molenaar plakte de voorstellingen op hardboard, waarmee hij vervolgens de wanden in zijn woning bekleedde.

Bij zijn overlijden in 1964 bestond de verzameling uit niet minder dan 7 miljoen bandjes. Buurman Jan Cas Sombroek nam ze over en werkte met zijn gezin jarenlang verder aan de voorstellingen, waarvoor hij nog eens 4,5 miljoen sigarenbandjes gebruikte.

Detail uit het Sigarenbandjes-huisje in het Volendams Museum.

Tientallen jaren was het Sigarenbandjes-huisje aan het Dril in Volendam een toeristische trekpleister. Toen de woning in 1993 een andere bestemming kreeg, nam het Volendams Museum de collectie over. Het liet de met sigarenbandjes beplakte wanden in Molenaars woning demonteren en overbrengen naar het museum. Daar kreeg het het Sigarenbandjes-huisje een mooie plek in een speciaal daarvoor gebouwd nieuw deel.

Detail uit het Sigarenbandjes-huisje in het Volendams Museum.

De ruimte is een sfeervolle woonkamer, compleet met zithoek en schoorsteenmantel. Maar dan wel een woonkamer die van top tot teen is voorzien van sigarenbandjes. Zelfs de lampenkamp, tafel, schotels en flesjes zijn beplakt met de medaillons. De oogstrelende installatie oogst diep respect voor het engelengeduld van Nico Molenaar. Het moet een enorme priegelwerk geweest zijn.

Wellicht heb je de neiging het een en ander aan te raken om te voelen of het wel echt gemaakt is van sigarenbandjes. Maar dat mag niet, is te lezen op de muur, uiteraard ‘geschreven’ met sigarenbandjes.

Het Sigarenbandje-huisje, permanent te zien in het Volendams Museum, Volendam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share