Recensies

De vogels van Bas Geeraets

1 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Recensie

Bas Geeraets houdt van vogels, zozeer dat hij bijna niets anders tekent. Zijn ruim 15.000 volgers op Twitter krijgen geregeld een inkijkje in zijn door getekende vogels gedomineerde wereld. En dankzij Museum Nairac in Barneveld kan nu ook Twitterloos Nederland kennismaken met de Nijmeegse kunstenaar.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.

Barneveld is een toepasselijke locatie voor Geeraets’ eerste museale expositie in Nederland. Het Veluwse dorp staat landelijk immers bekend om zijn pluimveeteelt. Met name kippen, zoals uiteraard de Barnevelder, spelen een belangrijke rol in de plaats. Wie vanaf het station Barneveld Centrum naar het museum wandelt, komt diverse kippen tegen; zowel echte als reusachtige kunstmatige varianten.

Kippen ontbreken echter in Geeraets’ volière. De vogelminnende kunstenaar heeft een voorkeur voor vliegende soorten, zoals de spreeuw. In de tentoonstelling hangen enkele tekeningen van spreeuwenzwermen, dat mooie natuurverschijnsel dat vanaf het najaar tot het voorjaar ook vaak in het echt valt waar te nemen. Wie zich in de periode kort voor zonsondergang buiten begeeft, kan ze zien, de vaak honderden spreeuwen die samen een grote dansende wolk vormen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Bas Geeraets, Vogeltrek, 2020.
Bas Geeraets, Chaamse vlaai.

Geeraerts zag dit zelf voor het eerst tijdens een excursie van zijn middelbare school naar Krakow. De lucht betrok en een deken aan spreeuwen trok over een plein. De scholier voelde zich nietig als mens en is dat moment nooit meer vergeten. Zijn fascinatie voor de zwerm begon daar, op dat plein in die Poolse stad.

Nog steeds komen zwermen veelvuldig voor in zijn werk, ook waar je ze misschien niet verwacht. Op het eerste gezicht lijkt het werk Memorabilia gewoon een paar handen. Maar schijn bedriegt, want wie de tekening van dichtbij bekijkt, ziet dat ze is opgebouwd uit zwermen spreeuwen. Datzelfde geldt voor het zelfportret van de kunstenaar even verderop. Zelfs de vogel op het werk Schandpaal bestaat uit allemaal mini-vogels.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Bas Geeraets, Memorabilia (detail), 2023.
Bas Geeraets, Schandpaal (detail), 2022.
Overzicht met atelier.
Bas Geeraets, pauw.

De meeste vogels die Geeraets aan het papier toevertrouwt, zou je ook in het echt kunnen spotten. Een enkel gevederd dier komt echter alleen voor in de fantasiewereld van de tekenaar. Daar wonen bijvoorbeeld de chaamse vlaai (niet te verwarren met de Vlaamse gaai) en de gespikkelde boekendief.

Voor vogelliefhebbers is de sfeervolle tentoonstelling in Museum Nairac een waar genot. Je spot er vogels van allerlei pluimage, veelal in zwart-wit en soms in kleur. De prachtige kleurrijke pauw is daar een mooi voorbeeld van. En wie geluk heeft, kan ook de tekenaar van al deze vogels in het wild tegenkomen. Af en toe neemt hij namelijk plaats in zijn nagebouwde atelier, waar hij dan verder werkt aan weer een nieuwe zwerm.

Bas Geeraets – birds I & II, t/m 2 september in Museum Nairac, Barneveld

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share