Recensies

Terug in de tijd op Ameland

0 1
Read Time:2 Minute, 11 Second

Recensie

In een gebouw achter Nobel Fietsverhuur in Ballum op Ameland lijkt de tijd al jaren stil te staan. De barbier knipt op ouderwetse wijze, het kruidenierswinkeltje is het adres voor dagelijkse boodschappen, de schoenmaker blijft bij zijn leest en de veldwachter houdt een oogje in het zeil. Nobels Nostalgisch Museum neemt de bezoeker mee terug naar de eerste heft van de vorige eeuw.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.“Goede pet!” Zo begroet oprichter Tjeerd Nobel mij. Het model doet hem denken aan petten uit de jaren dertig, wat hem als liefhebber van nostalgie wel bevalt. Ik kom net terug van een tripje naar de supermarkt voor een onderonsje met de geldautomaat. In het museum blijkt die middag vanwege een storing namelijk niet mogelijk om met pin te betalen. “Morgen kan dat waarschijnlijk weer wel”, liet een medewerker me weten. Omdat ik al tijden letterlijk geen fysieke cent meer in mijn portemonnee heb, was contant betalen even lastig, maar ook wel zo toepasselijk. Het hele museum draait immers om een tijd waarin betalingen ook op die manier verliepen.

Pas op Ameland ontdekte ik het bestaan van dit kleine museum en ook alleen maar via een foldertje bij de VVV. Het is namelijk vrij eenvoudig te missen, want het museum ligt enigszins verstopt achter het fietsverhuurbedrijf in het dorpje Ballum. Een enkel bord langs de kant van de weg vestigt er wel de aandacht op, maar dat moet je ook maar net zien.

Voor wie het museum eenmaal heeft gevonden, gaat er een wereld open. Een wereld die niet langer bestaat, welteverstaan. Liefhebbers van nostalgie en antieke alledaagse spullen komen hier volledig aan hun trekken. In de schuur is een compleet dorp van weleer gebouwd, met bijpassende mensen en voertuigen. Heel even waan ik me in een periode waarin mannen nog steevast hoeden en petten droegen en auto’s nog echte kunstwerken waren.

Op het pleintje staan enkele fraaie oldtimers opgesteld, allemaal uit de collectie van Tjeerd Nobel. Een collectie die uiteraard ook de nodige oude fietsen bevat – Nobel is immers een fietsverhuurder. In de loop der jaren heeft deze liefhebber van nostalgie ook flink wat historische winkelinterieurs, kleding en huishoudelijke artikelen verzameld. Dit en meer komt perfect tot zijn recht in het levendige minidorp. Het kruidenierswinkeltje is bijvoorbeeld een kleurrijk spektakel.

Ik keek mijn ogen uit in deze leuke Amelandse verrassing. Breng vooral ook een bezoek als je eens op Ameland bent. Toegang kost slechts 5 euro.

Nobels Nostalgisch Museum, Camminghastraat 20, Ballum, Ameland

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share