Recensies

Oekraïense kunstenaars zorgen voor een goed gevoel

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Recensie

Ruim 2 miljoen Oekraïners hebben sinds de invasie van Rusland huis en haard verlaten. Meer dan 70.000 Oekraïense vluchtelingen verblijven momenteel in Nederland. Daaronder bevinden zich ook kunstenaars. In een kleine tentoonstelling stelt het Huizer Museum het publiek voor aan vier van hen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Iryna Kaljoezjna, De spiegel.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Het verraste mij om in een klein lokaal museum een expositie met kunst uit Oekraïne aan te treffen. Maar vreemd is dat natuurlijk geenszins, want ook in het dorpje Huizen hebben Oekraïense vluchtelingen onderdak gevonden. Hun komst was voor het Huizer Museum reden om via vier kunstenaars het publiek een blik te gunnen op Oekraïne. Dat doet het met werk van Iryna Kaljoezjna, Tetiana Albitska-Kostomarova, Alex Korol en Vera Oestyanskaya, plus enkele foto’s die een indruk geven van het leven in dat land vóór de oorlog.

Het museum maakte de tentoonstelling samen met Iryna Kaljoezjna (1975), van wie een aantal schilderijen te zien is. Haar schilderkunst ziet ze als een manier om mensen gelukkig te maken. “Ik zou graag meer schoonheid en positieve emoties in deze wereld willen brengen.” Met haar portretten van wonderschone dames slaagt ze daar probleemloos in.

Alex Korol, Lente.
Tetiana Albitska-Kostomarova, Kiezelsteen.

Ook het werk van de andere vertegenwoordigde kunstenaars zorgen voor een goed gevoel. Wie wordt er niet vrolijk van de roze boom op het doek Lente van Alex Korol (1987)? En de zachte vormen van de door Tetiana Albitska-Kostomarova (1979) gemaakte witte beelden zijn een sterk contrast met de harde realiteit in haar vaderland.

De stillevens van Vera Oestyanskaya (1988) vallen enigszins uit de toon. Waar ik schilderijen had moeten zien, zie ik slechts zwart-wit-kopieën op papier. Ik had graag wat origineel werk van haar gezien. Ondanks dat gemis is deze kleine tentoonstelling toch een mooie eerste kennismaking met kunst uit Oekraïne, die in ons land nog niet zo bekend is.

Ontmoeting met Oekraïne – Vier kunstenaars stellen zich voor, t/m 17 september in het Huizer Museum, Huizen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share