Recensies

Muzikale ode aan Mondriaan

1 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Recensie

“Nee, dank u”, antwoord ik uit automatisme als een medewerker van het Mondriaanhuis me een audiotour aanbiedt. Ik krijg echter al snel spijt, want Onbegrensd is zo’n tentoonstelling waarbij die een must is. Zonder mis je te veel.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Karina Puuffin en Nathan Bonkerk, Example 1: Blend (detail), 2022.

Ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Piet Mondriaan opende in zijn geboortehuis in Amersfoort vorig jaar de expositie Onbegrensd. Speciaal hiervoor maakten zeven duo’s van beeldend kunstenaars en componisten nieuw werk. Het resultaat van deze samenwerking is nu te zien én te horen in het museum. Maar om het te kunnen horen heb je dus die audiotour nodig.

Mondriaan is bekend als baanbrekend kunstenaar, die zich een leven lang bleef ontwikkelen en vernieuwen. De schilder was een van de oprichters van De Stijl, een kunstbeweging waarvan de leden elkaar scherp hielden door ideeënuitwisseling en discussie. Geïnspireerd door de interactie binnen De Stijl, bracht het Mondriaanhuis kunstenaars uit twee verschillende disciplines samen. Het museum selecteerde zeven beeldend kunstenaars en zeven componisten en vroeg hen om in duo’s nieuw werk te ontwikkelen.

Amerentske Koopman en Anne-Maartje Lemereis, De Streep (detail), 2022.
Jan Maarten Voskuil en Devin de Vries, Turns (detail), 2022.

Sommige creaties zijn overduidelijk geïnspireerd door de geometrische composities van Mondriaan, zoals De Streep van kunstenaar Amerentske Koopman en componist Anne-Maartje Lemereis. De ruimtelijke en ritmische installatie oogt als een driedimensionale versie van een Mondriaan-schilderij. Alleen de primaire kleuren ontbreken.

Turns van beeldend kunstenaar Jan Maarten Voskuil en mediacomponist Devin de Vries lijkt op het eerste gezicht kleurloos. Pas als je er doorheen loopt, merk je dat er iets gebeurt met de metershoge witte hoekige vormen: ze beginnen te blozen.

Ik kan er wel meer over vertellen, maar dit is zo’n tentoonstelling die je zelf moet ervaren. Dus bezoek Mondriaans geboortehuis, neem de audiotour met koptelefoon aan, kijk naar de werken en geniet van de muziek met jazzy invloeden. Mondriaan, een groot jazz-liefhebber, had de composities vast kunnen waarderen.

Onbegrensd, t/m 5 maart in het Mondriaanhuis, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share