Recensies

Eenden en kleurrijke vogelhuisjes

1 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Recensie

Drie vreemde vogels trekken direct aandacht in de kleine expositiezaal van Museum Beelden aan Zee.  Met hun petjes en lange snavels zijn de hoogpotige schepsels opvallende verschijningen. Dankzij de hoofddeksels in drie verschillende kleuren doen ze mij aan Kwik, Kwek en Kwak denken, de neefjes van Donald Duck. Zijn het ook echt eenden?

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Zhang Miao, Over Arc, 2022.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.De titel van de installatie van de Chinese kunstenaar Zhang Miao geeft geen duidelijkheid. Over Arc luidt de naam van de beelden en van de expositie waartoe ze behoren. Dit betekent zoiets als cirkelboog of gewelf. De kunstenaar bedacht de titel na het zien van foto’s van de tentoonstellingsruimte in het museum, vertelt hij in een interview met Melle Hendrikse in een publicatie bij de expositie.

“De kenmerken van de tentoonstellingsruimte doen me denken aan de architectonische vorm van de boogbrug, die niet alleen twee plaatsen met elkaar verbindt, maar ook voldoet aan het doel van hoogwaterafvoer en doorgang onder de brug. Zo ontstond de titel Over Arc, die de betekenis heeft van het verbinden van de verschillende ruimtetijden.”

Zhang Miao, Gemeenschap, 2021.
Zhang Miao, Chronotoop, 2020.

Het werk van Zhang Miao (1985) is dan ook sterk beïnvloed door architectuur en architectuurtheorie. De kunstenaar bewondert architecten als Rem Koolhaas, Robert Venturi en John Hejduk, omdat zij niet alleen bouwen, maar in tekst proberen uit te leggen wat architectuur is. Voor hen, net zoals voor Zhang, is architectuur een tekening, een tekst, een film, een echt gebouw en een sculptuur tegelijkertijd.

Een aantal werken heeft ook overduidelijk een architectonisch karakter. Sneeuwhuis, Ceremonie en Gemeenschap zijn alle drie opgebouwd uit op vogelhuisjes lijkende gebouwtjes. Wonen de eenden daar soms in? En twee andere werken lijken op een kozijn met daarin een raam.

Het werk van Zhang was nog niet eerder in Nederland te zien. Deze kleine expositie doet verlangen naar meer. Veel van de creaties zijn heerlijk kleurrijk en vrolijk. De eenden deden mij grinniken; altijd mooi als kunst dat kan doen.

Zhang Miao – Over Arc, t/m 6 november in Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share