Recensies

Verrassende speurtocht tussen het groen

1 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

Recensie

Een kunstplant zou je nog wel kunnen aantreffen in een tuincentrum, maar een origineel en uniek kunstwerk meestal niet. Laat staan een volledige tentoonstelling. In tuincentrum Steck in Utrecht is dat tijdelijk wel degelijk het geval. De tweejaarlijkse kunstmanifestatie Utrecht Down Under is neergestreken tussen de planten en bloemen.

Tekst en beeld: Evert-Jan Pol

Op de parkeerplaats van het tuincentrum staat een smal zwart torentje, bereikbaar via een trap. Het bouwwerk heeft wel iets weg van een vogelhut en dat is ook precies wat kunstenaar Jonathan Straatman voor ogen had. zittend op een van de comfortabele bioscoopstoelen heb ik echter geen zicht op vogels, maar wel op de voorbijrazende auto’s. Ik ben geen vogelaar, maar een autolaar.

Jonathan Straatman, Balckbird, 2022.

Uitzicht vanuit het vogelhuisje van Jonathan Straatman.

Wie dit ook wil ervaren, heeft wel een ticket nodig, voor € 2,50 te koop bij een medewerker naast de toegangspoortjes. De meeste van de ongeveer dertig kunstwerken zijn overigens vrij toegankelijk, maar wie een video of installatie in een aparte ruimte wil bewonderen, moet een toegangsbewijs kunnen laten zien.

En dan mag je bijvoorbeeld het balkonhuisje betreden, waar Ali Eslami de toeschouwer in een video meeneemt in zijn virtuele droom. Hoewel de lichtelijk hallucinante film, die kijkt als een videogame, mij zeker weet te boeien, houd ik het toch niet lang uit in het kleine huisje, waar de temperatuur op deze oververhitte septemberdag inmiddels is opgelopen tot woestijnniveau. De voor september uitzonderlijk hoge temperatuur was ook de reden het deurtje van de vogelhut bij uitzondering open bleef. Anders zouden de aanwezigen weleens als een spreekwoordelijke mus van het dak kunnen vallen.

Fragment uit Recept van Ali Eslami.

Utrecht Down Under is een tweejaarlijkse kunsttentoonstelling op onverwachte locaties in Utrecht. Zo vond het evenement al eens plaats in verschillende werfkelders aan de Oudegracht en in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. En voor deze editie nam de kunstmanifestatie dus een tuincentrum over, een plek waar je normaal ook geen hedendaagse kunst verwacht.

Arne Hendriks, Eaiting with plants (detail), 2022.
Nikki van Es, Broeikasje voor een mens, 1999.
PJ Roggeband gaf het balkonhuisje een make-over.
Matea Bakula, Usurping the body, 2022.

Omdat de meeste kunstwerken de natuur als onderwerp hebben, zijn ze hier wel perfect op hun plek. Want wat is een betere plek dan hier om soep te eten uit de kelk van een vleesetende plant? Arne Hendriks biedt die mogelijkheid. Als je ook een plant als tafelgenoot wil, meld je dan bij een van de medewerkers van de tentoonstelling – herkenbaar aan een groen schort.

Kunst op volle grond is een geslaagde en zeer verrassende speurtocht tussen al het groen. Verscholen tussen planten kan je zomaar een kunstwerk tegenkomen, zoals een knisperende video. Tijdens de zoektocht – het is soms echt even zoeken – loop je uiteraard ook vele aantrekkelijke planten tegen het lijf. En dan kan het maar zo gebeuren dat je net als ik met een mooie cactus in de rugtas weer naar huis gaat.

Utrecht Down Under-kunst op volle grond, t/m 2 oktober in tuincemtrum Steck, Gageldijk 3, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share