Recensies

Vermakelijke geschiedenisles in Utrechts Archief

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Recensie

Sinds 1122 mag Utrecht zich officieel stad noemen; in dat jaar kreeg ze namelijk stadsrechten. De plaats staat dit jaar uitgebreid stil bij de negenhonderdste verjaardag als stad. Terg gelegenheid van dit jubileum dook het Utrechts Archief de archieven in en stelde vervolgens een zeer aantrekkelijke tentoonstelling samen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.

Een medewerker heet mij en twee andere bezoekers welkom in de ontvangsthal, waarna hij ons meeneemt naar een klein zaaltje. Daar gaat de expositie van start met een korte film. Het liefst loop ik direct door, want ik heb normaal weinig geduld voor video’s in een tentoonstelling. Ja, ik ben een van die vliegensvlugge expositiebezoekers.

Zodra de video begint, grijpt deze echter direct mijn aandacht. Ze blijkt een animatiefilm, die ingenieus gebruikmaakt van de voorwerpen in de zaal. De getekende figuren springen over tafels, kijken door een loep en lopen over richels.  Er is overduidelijk veel aandacht besteed aan dit amusante verhaal.

Fragment uit de film

Hoofdpersoon is een boer die zijn molen kwijt is. In zijn zoektocht ontmoet hij een archivaris die hem van alles vertelt over de geschiedenis van Utrecht. Terwijl enkele markante figuren uit de Utrechtse geschiedenis hem af en toe onderbreken.

Na afloop van de film gaat de geschiedenisles verder in een van de expositiezalen. Waar vooral aandacht is voor de iets meer recente geschiedenis. De les leert mij dingen die ik nog niet wist. Bijvoorbeeld dat in november 1967 in de Jaarbeurs in Utrecht een van de eerste grote popfestivals van Nederland plaatsvindt: A Flight to Lowlands Paradise. Het huidige festival A Campingflight to Lowlands Paradise in Biddinghuizen komt voort uit de Utrechtse editie. Meer muziek is er in de vorm van een door Eddie Vedder gedragen shirt van concertzaal Tivoli, waarvan de zanger van Pearl Jam een groot fan was.

Door Eddie Vedder gedragen shirt.
Utrechtse pijpen en pijpenkop uit de achttiende eeuw.

Aan de hand van uiteenlopende voorwerpen schetst de tentoonstelling allerlei interessante wetenswaardigheden over Utrecht. Wist je bijvoorbeeld dat Utrecht van 1600 tot 1800 een belangrijke speler was in de pijpenindustrie? Ik ook niet. Tevens beheerste Utrecht enige tijd samen Vianen en Amsterdam de vingerhoedenmarkt in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. En dat was geen geringe markt: rond 1703 bedroeg de productie maar liefst 3,5 miljoen vingerhoeden.

Overzicht.
Overzicht.

Het tentoonstellingsprogramma 900 jaar Utrecht bestaat uit meerdere kleine exposites die gelijktijdig te zien zijn. Zo staat Water! Vriend of vijand? stil bij de relatie tussen Utrecht en het water dat een belangrijke rol speelt in de stad. Loop over het water, ‘vaar’ met een bootje over de Utrechtse grachten en leer hoe Utrecht omging met dat water.

Verschillende aspecten van de Utrechtse geschiedenis komen aan bod in de exposities. Waarin Het Utrechts Archief dit alles op een bijzonder aanstekelijke manier weet te vertellen.

900 jaar Utrecht, t/m 11 november in Het Utrechts Archief, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share