Geen categorie

Utrecht Down Under: positieve verwarring in werfkelders

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Recensie

Zoals elke stad heeft ook Utrecht plekjes waar je als ‘gewone sterveling’ niet snel komt. De werfkelders bijvoorbeeld, heel vaak voorbehouden aan bewoners of bedrijfspersoneel. Utrecht Down Under biedt een kijkje in deze krochten van de Domstad.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Werk van Jonas Wijtenburg, te zien in Het steenhouwersatelier.

Alweer voor de derde maal neemt de kunstbiënnale Utrecht Down Under het publiek mee naar ‘verborgen’ plekken in de stad. In 2015 opende de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein de (cel)deuren en konden bezoekers zien waar Utrechtse kunstenaars in alle vrijheid aan hadden gewerkt. Dit jaar gaat de kunstliefhebber letterlijk ondergronds.

Conservator Elaine Vis selecteerde 36 jonge Utrechtse kunstenaars, die tot haar verbazing stuk voor stuk enthousiast reageerden op de uitnodiging. “Het is immers nogal wat om in een rommelkelder kunst te maken. Maar het vormt ook een nieuwe uitdaging.”

De bezoeker staat in sommige kelders ook voor een uitdaging: ‘kijk ik nu naar kunst of hoort dit bij de inboedel?’ In één kelder staat een rekje waaraan was hangt te drogen. Is het een installatie? Het kan, je weet maar nooit. In een andere ruimte ligt allerlei gereedschap op een stelling. Sommige stukken zijn dusdanig fraai dat ze zomaar sculpturen kunnen zijn.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Werk van Walter Simon, te zien bij Kringloopmeubels De Arm.
Werk van Jhonie van Boeijen, te zien in Den Teeren Oven.
Werk van René Eicke, te zien bij WIJ a/d Werf.
Werk van Roy Vastenburg, te zien in de werfkelder van Kafé België.

In de kelder van WIJ a/d Werf hangt een ingelijst schilderij, maar nee, dat maakt geen deel uit van de expositie; de zwarte stippencomposities op de witte muren doen dat wel. De schilderingen van René Eicke vallen niet direct op. Ze gaan perfect op in de ruimte, alsof ze er altijd al waren.

En zo zijn er meer momenten dat niet direct duidelijk is waar de vaste opstelling eindigt en de expositie begint. In een kringloopwinkel bijvoorbeeld, is altijd wel kunst te vinden. Maar het wil niet zeggen dat die is gemaakt door een van de deelnemende kunstenaars.

Die voortdurende positieve verwarring is een van de charmes van deze editie van Utrecht Down Under. De route langs de twintig opengestelde werfkelders verrast continu. En voor de prijs van 6 euro hoef je het niet te laten. Geen geld voor een kijkje in de ‘onderwereld’ van Utrecht.

Utrecht Down Under, t/m 10 september op vrijdag, zaterdag en zondag van 13-18 uur, in werfkelders van de Oudegracht in Utrecht (tussen Wed en Twijnstraat)

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Utrecht Down Under: positieve verwarring in werfkelders

Comments are closed.